Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Milosevics a katonák bevetését kérte

2000.10.18. 14:42
Október 5-én, a belgrádi tüntetés leverésére Milosevics a hadsereg beavatkozását követelte - írták a keddi belgrádi lapok. A leváltandó jugoszláv védelmi miniszter, Dragoljob Ojdanics tábornok cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a hadsereg államcsínyre készülődne. A keddi eredménytelen montenegrói tárgyalás után Kostunica Belgrádban folytatja a két tagköztársaság közti párbeszédet.

Október 5-én a belgrádi parlament és az állami tévé ostromakor Szlobodan Milosevics akkori elnök, illetve magas rangú állami tisztségviselők azt követelték a katonaság vezérkari főnökétől, Nebojsa Pavkovics vezérezredestől, hogy vesse be a hadsereget a Belgrád központjában tüntetők ellen.

Katonai egységek a tüntetők ellen

A tüntetések idején Milosevics telefonon többször is megkérdezte Pavkovics tábornokot, hogy a katonai egységek elindultak-e a tüntetők ellen, és hogy Pavkovics azt válaszolta, hogy ,,elindultak". Milosevics erre azt üzente Dragoljub Milanovicsnak, a Szerbiai Rádió és Televízió igazgatójának, hogy ,,tartson ki", mert ,,Pavkovics öt perc múlva ott lesz".

Az értesülések szerint Vlajko Sztojiljkovics belügyminiszter is igénybe akarta venni a hadsereg "szolgáltatásait". A miniszter azt követelte a vezérkari főnöktől, hogy ,,küldj tízegynéhány tankot a Milosba (Milos utcába), amíg az enyémek (a rendőrség) nem rendezik soraikat". A tankok a központtól néhány kilométerre levő Trosaninán álltak meg.

Október 5-én, délután hat óra tájt tizenöt páncélozott és álcázott autó teljes rohamöltözetű és gázmaszkos emberekkel vonult fel Belgrád utcáin. A konvoj amerikai páncélozott dzsipekből és angol Land Roverekből áll. Az autókból a győzelem jelét intették, az utcai emberek kifütyölték őket. Hogy milyen alakulathoz tartozott a konvoj, az nem derült ki.

Államcsíny kizárva

A leváltandó jugoszláv védelmi miniszter, Dragoljub Ojdanics tábornok kedden cáfolta azokat a sajtóbeli értesüléseket, miszerint a hadsereg egy államcsínyt készítene elő. ,,Minek most puccs, mikor a többség megválasztott valakit" - mondta a Beta hírügynökségnek nyilatkozva a tábornok. A védelmi miniszter szerint Jugoszláviában nem léteznek félkatonai fegyveres alakulatok. Az október 5-6-i eseményeket értékelve a tábornok elmondta: a hadsereg az alkotmány előírásai szerint viselkedett abban az időszakban.

Montenegró, a függetlenedő

Miután kedden eredmény nélkül végződött Kostunica montenegrói látogatása, a két tagköztársaság közti egyeztetés Belgrádban folytatódik. A Montenegró nagyobb fokú függetlenségét biztosító alkotmánymódosítások tárgyalása közvetlenül a decemberi szövetségi választások után elkezdődnek, az új év után pedig nyílt párbeszédet indítanak a témáról.

Kostunica időközben folytatja kormányalakítási erőfeszítéseit. Szerdán délután négy órakor a Szerbiai Szocialista Párt küldöttségével találkozik, hogy a szövetségi kormány megalakításáról tárgyaljon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!