Márk
13 °C
28 °C

Függetlenségpárti győzelem Montenegróban

2001.04.23. 07:09
Hétfő hajnalban bejelentette az általa vezetett "Montenegróé a győzelem" koalíció választási győzelmét Milo Djukanovics, a kisebbik jugoszláv tagköztársaság elnöke. A Montenegró függetlenségéért küzdő politikus első beszédében igyekezett leszögezni, hogy haladnak a megkezdett úton országuk "megújított államiságáért". A Djukanovics vezette erőknek azonban nem sikerült abszolút többséget szerezni, a 77 fős podgoricai parlamentben 35 helyük van. Az ugyancsak a köztársaság önállóságát szorgalmazó liberálisokkal és az albán kisebbség pártjaival azonban többséget képeznek, ezért velük lépnek koalícióra. Belgrádban a szétválási folyamat lelassulását várják a vasárnapi választások után.
Djukanovicstól többet vártak. Mármint a kisebbik jugoszláv köztársaság függetlenségét szorgalmazók. Erre maga a montenegrói elnök utalt, amikor bejelentette az általa vezetett "Montenegróé a győzelem" koalíció győzelmét a vasárnapi választások utáni hajnalon. A köztársaság önállóságáért küzdő politikus óvatosan fogalmazott, amikor ígéretet tett arra, hogy folytatják a Montenegró függetlenségéért tett erőfeszítéseiket. Fontos győzelemnek nevezte az eredményt, és kijelentette, a kormányalakítás után továbbhaladnak a megkezdett úton, de nem szólt a választási siker esetére beígért függetlenségi népszavazásról - tudósított a dpa.

Nem szereztek többséget Djukanovicsék

Milo Djukanovics
fotó: EPA
A kisebbik jugoszláv köztársaságban közel hatvanszázalékos részvétel mellett tartott vasárnapi választások a függetlenségért küzdő erők győzelmét hozták. A dpa jelentése szerint a szavazatok 58 százalékának összeszámolása után a 43,4 százalékkal a "Montenegróé a győzelem" koalíció vezet. A közös állam fenntartását szorgalmazó "Együtt Jugoszláviáért" koalíció 39,6 százalékot kapott, míg az ugyancsak a függetlenség mellett kiálló Liberális Szövetségre a szavazók 8,9 százaléka voksolt. A parlamenti küszöböt el nem érő, de a pozitív diszkriminációnak köszönhetően a podgoricai törvényhozásba jutó albán kisebbségi pártok közel három százalékot szereztek.

A nem végleges eredmények szerint a Djukanovics vezette erők 35 helyet, a Jugoszlávia-párti koalíció 33-at, a liberálisok hat széket szereztek meg, az albánok pártjai három képviselőt juttathatnak a parlamentbe.

Bár korábban a győztes koalíció politikusai azt hangoztatták, hogy abszolút többséget szereztek, ez nem sikerült Djukanovicséknak. Az elnök bejelentette, hogy a liberálisokkal és az albán kisebbség pártjaival együtt 44 helyet birtokolnak majd a megalakuló podgoricai parlamentben, tehát koalícióra lépnek ezekkel a pártokkal.

A népszavazás elhalasztását sürgetik Belgrádban

A választási eredmények hallatán Belgrádban a kisebbik tagköztársaság függetlenségéről döntő népszavazás elhalasztását és a tárgyalások folytatását szorgalmazták a vezető szerb politikusok. Jugoszlávia fővárosában úgy értékelik a podgoricia eseményeket, hogy azok későbbre tolhatják Djukanovics elnök függetlenségért folytatott küzdelmét, mivel nincs egyértelmű győztese a választásoknak. Szakértők úgy értékelik, hogy az önállósodás kérdése élesen megosztotta a montenegróiakat.