Mátyás
-6 °C
1 °C

Az izraeli államfő felfüggesztését javasolja a főügyész

2006.10.29. 22:29
Menáhem Mazuz főügyész az izraeli legfelsőbb bíróság kérésére indítványozta, hogy függesszék fel hivatalából az államfőt, amíg tart ellene a nyomozás. A 60 éves Kacavot azzal vádolják,hogy megerőszakolta, illetve szexuálisan zaklatta több női alkalmazottját, továbbá törvénytelen telefonlehallgatásokat rendelt el.

Az izraeli államfő hivatalából való önkéntes felfüggesztését javasolta vasárnap az ország főügyésze arra az időre, amíg nyomozás folyik Móse Kacav ellen nemi erőszak ügyében, jelentette az izraeli rádió. Kacav erre reagálva ismét hangoztatta, hogy ártatlan az ügyben.

Menáhem Mazuz főügyész az izraeli legfelsőbb bíróság kérésére adta ki az indítványát, amelyet azzal indokolt, hogy Kacav hivatalban maradása akadályt jelenthet a rendőrségi vizsgálatban. Mazuz, aki egyben a kormány jogi tanácsadója, emlékezetett Kacav különleges pozíciójára, amely az államot és a szuverenitást jelképezi. "Egy ideiglenes visszavonulás azt tükrözné, amit a közvélemény elvár az államelnökség intézményétől és a belé vetett bizalomtól" - érvelt a főügyész.

Az izraeli kormánynak nincsen, ellenben a knesszetnek van joga az elnök elmozdításához. A főügyész ugyanakkor közölte, hogy a Kacav elleni vádemeléshez még "hetekre van szüksége".

Az izraeli rendőrség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a 60 éves Kacav megerőszakolta, illetve szexuálisan zaklatta több női alkalmazottját, továbbá törvénytelen telefonlehallgatásokat rendelt el. A köztársasági elnök tagadja a vádakat, amelyeket politikai ellenfelei összeesküvésének tekint. Kacav úgy véli, hogy az önkéntes visszalépését beismerésként értelmeznék.

Kellemetlen lenne a jelenléte

Hivatala gyakorlásának felfüggesztésre szólította fel az államfőt Eijáhú Jisai miniszterelnök-helyettes és Jaakov Ederi tárca nélküli miniszter, a Sasz vallásos párt, illetve az Ehud Olmert miniszterelnök vezette Kadima képviselője. A vasárnapi izraeli sajtó arról cikkezett, hogy Kacav jelenléte a meggyilkolt Jichák Rabin kormányfő emlékére a következő napokban tartandó ünnepségeken "kellemetlen lenne". Rabin egyik hozzátartozója egyenesen úgy nyilatkozott, hogy kívánatos lenne, ha az elnök távol tartaná magát a megemlékezésektől.

Az államfő nevében hivatala este közleményt adott ki a főügyészi javaslatra reagálva. "Az elnök ismét leszögezi és hangsúlyozza, hogy alantas összesküvés áldozata. Előbb-utóbb bebizonyosodik, hogy az ellene felhozott vádak hazugságok, kitalált történetek, és az igazság napvilágra kerül" - olvasható a közleményben.