Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hazudott a szlovák belügyminiszter Malina Hedvig ügyében?

2006.10.26. 09:00
Fordulatot hozhat Malina Hedvig ügyében a szlovák közszolgálati televízió oknyomozó riportja, amelyben hazugsággal vádolják Robert Kalinák belügyminisztert, írja a Magyar Nemzet.

Robert Kalinák belügyminiszter hazudott a Nyitrán megvert Malina Hedvig ügyében, derült ki a szlovák közszolgálati televízió oknyomozó riportjából.

Malina augusztus 25-én reggel véresen, ütésnyomokkal arcán és fején ment be a nyitrai Konstantin Egyetemre. Azt állította, két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. Blúzára magyarellenes feliratok voltak írva.

Szeptember 12-án Kalinák kitalációnak nevezte a magyarverést, a szlovák televízió szerint viszont a sajtótájékoztatóján három esetben nem mondott igazat a belügyminiszter, írja a Magyar Nemzet.


Klikk!

Kalinák szerint Hedvig nem beszélt senkivel sem a mobilján, se magyarul, se szlovákul. A diáklány valójában azt vallotta a rendőrségi jegyzőkönyv szerint, hogy telefonon vagy személyesen beszélt valakivel magyarul, ez váltotta ki a támadást.

A belügyminiszter szerint a DNS-minta igazolta, hogy Hedvig maga adta postára dokumentumait. A tévé szerint azonban a lány DNS-mintája akkor is a borítékra kerülhetett, amikor megkapta a küldeményt.

Kalinák szeptember 13-án arról beszélt, hogy a "magyarok a Dunán túlra" feliratot a diáklány írta a blúzára, az írásszakértők szerint azonban ezt nem lehet egyértelműen bizonyítani.

Az oknyomozó riport után az egykori kormányfő Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió interpellálni akarja a parlamentben a belügyminisztert, noha eddig a párt politikusai szerint a rendőrség jól végezte a dolgát az ügyben.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Malina Hedvig ügyvédje Szlovákia főügyészéhez fordul panasszal azután, hogy a nyitrai ügyészség elutasította védence panaszát a rendőrségi nyomozással szemben. Roman Kvasnica szerint a nyitrai ügyészség a 31 kifogásából csak 21-re válaszolt.