Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Kofi Annan: szégyentelenül semmibe veszik a törvényeket

2004.09.21. 18:50
Kofi Annan ENSZ-főtitkár kedden figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy "szégyentelenül semmibe veszik" a nemzetközi jogot, a törvénysértésekre felhozott példaként az iraki foglyokkal történt amerikai visszaéléseket említve.
Az ENSZ-közgyűlés állam- és kormányfők, valamint külügyminiszterek részvételéve kezdődött, 59. ülésszakának nyitónapján mondott beszédében a világszervezet főtitkára hangsúlyozta: senki sem áll a törvények felett akár Szudánban, Irakban, Ugandában, Oroszországban vagy a Közel-Keleten. "Újra és újra azt látjuk, hogy azok, akik elrendelik az ártatlan életek, a polgári személyek, a gyengék, főként a gyermekek tiszteletét, semmibe veszik a törvényeket" - hangsúlyozta Kofi Annan.

"Irakban polgéri személyeket mészárolnak le"

Irakban polgári személyeket mészárolnak le hidegvérrel, míg segélymunkásokat, újságírókat és másokat "túszul ejtenek és a legbarbárabb módon gyilkolnak meg." "Ugyanakkor azt látjuk, hogy az iraki foglyok ellen gyalázatos visszaéléseket követnek el" -mutatott rá a főtitkár, a Bagdad melletti Abu Graib börtönben amerikaiak által elkövetett fogolykínzásokra utalva.

"Minden nemzetnek, amely a törvény uralmát szorgalmazza otthon, azt külföldön is tiszteletben kell tartania. Minden nemzetnek, amely külföldön szorgalmazza, otthon is meg kell a törvény uralmat szilárdítania" - szögezte le Kofi Annan a kéthetes ülésszak nyitónapján.

Annan hangsúlyozta: a törvények, közöttük a Biztonsági Tanács határozatai jelentik a legjobb alapot az elhúzódó válságok megoldására a Közel-Keleten, Irakban és a világ más részeiben. Felszólította a nemzeteket, írjanak alá szerződéseket a polgári személyek védelméről és erősítsék meg és alkalmazzák a leszerelési egyezményeket, amelyek közül néhányat - így az atomcsend-egyezményt - a Bush-kormányzat nem ismer el.

Kofi Annan a legsúlyosabb törvénysértések között említette a nyugat-szudáni Dárfúr tartományt, ahol a milicisták elűzték a lakosságot és "az erőszakot szándékos stratégiaként alkalmazzák". Megemlítette Észak-Ugandát, ahol az ugandai lázadók gyermekeket csonkítanak meg és rabolnak el.

Annan kitért az Oroszországhoz tartozó észak-oszétiai Beszlánban történt túszdrámára, ahol iskolás gyermekeket ejtettek túszul és "kegyetlenül lemészároltak". Annan korábban a törvényesség tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot a csecsen lázadókkal vívott harcban, akik állítólag a beszláni támadást is végrehajtották.

Beszédében rámutatott: "a terrorizmus elleni szükséges harc során is engedélyezik a polgári szabadságjogok szükségtelen csorbítását". A Közel-Keleten palesztin öngyilkos merénylők szándékosan választanak gyermekeket célpontul, Izrael pedig palesztin területeket pusztított el és szállt meg, és a túlzott erő alkalmazása szükségtelen polgári áldozatokat követelt - mutatott rá.

"Szerte a világon látunk embereket, akik további hasonló támadásokra készülnek, a gyűlölet propagandája irányul a zsidók, a muzulmánok és bárki ellen, aki különbözik az illető saját csoportjától" - fogalmazott az ENSZ-főtitkár. Kofi Annan emlékeztetett, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetét 59 évvel ezelőtt alapították, olyan háború romjain, amely megrázta az emberiséget.

"Szerte a világon az erőszak és az igazságtalanság áldozatai várnak, várnak arra, hogy betartsuk a szavunkat, és azt látják, hogy a törvényt, amelynek védelmeznie kellene őket, nem alkalmazzák" - közölte a főtitkár.

Bush többet vár az ENSZ-től

A terrorizmus elleni erőfeszítések fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget George Bush amerikai elnök és védelmébe vette az iraki háborúról hozott döntését az ENSZ Közgyűlése előtt mondott keddi beszédében. Bush elnök úgy vélekedett, hogy a világszervezetnek többet kellene tennie egy demokratikus és szabad Irak felépítéséért. Az elnök felszólította a világszervezetet, hogy válaszoljon Ijjád Alavi ideiglenes iraki kormányfő segítséget kérő felhívására.

Bush hangsúlyozta, hogy az iraki háború egy "haramia diktátortól" szabadította meg az ország népét és az Egyesült Államok vezette koalíció érvényt szerzett a világ jogos követelésének.

Bush elnök, noha megvédte az iraki háborút, a konfliktuskerülő beszédet mondott és nagy teret szentelt a szegénység, az elmaradottság, az AIDS és az emberiséget sújtó más bajok felszámolásának. A washingtoni kormány és az ENSZ közötti kölcsönös bizalmatlanság légkörét fokozta, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár a múlt héten "törvénytelennek" nevezte az Irak elleni inváziót. Dick Cheney amerikai alelnök ugyanakkor többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kér írásos engedélyt az ENSZ-től ahhoz, hogy saját hadseregét használhassa.  • Vennék
  • Hírek