Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Összeolvadt testek a kiégett vonatban

2000.11.13. 13:25
Hétfő délelőttre a Salzburg melletti katasztrófa áldozatai közül 29 holttestet emeltek ki az alagútból - jelentette helyszíni tudósítónk. A vasárnap Kaprunban történt katasztrófának a legújabb jelentések szerint 162 áldozata van. Az egész Ausztriát megrázó tragédia után nemzeti gyászt rendeltek el az országban. A alagútban sűrű váltásban dolgozó mentőknek pszichológusi és lelkipásztori gondozásra van szükségük.
Újabb tragikus részletek láttak hétfőn napvilágot az ausztriai Kitzsteinhornnál történt vonatbalesettel kapcsolatban. A nehéz körülmények - a Kaprun melletti hegyről erős szél fúj alá, 1500 méter magasságban 50-80 kilométer óránkénti sebességgel, 3000 méter magasan akár 200-zal is - ellenére hétfő délelőttre 29 áldozatot emeltek ki a vonat roncsai közül a mentők.

Franz Lang, a salzburgi rendőrség illetékes vezetője szerint a vonatban összesen 159-en vesztették életüket és ehhez jön még további három áldozat, akik a felső állomáson tartózkodtak a szerencsétlenség időpontjában.

A mentésben részt vevő 80 személyt tragikus látvány fogadja, a sok műanyag berendezés olyan magas hőfokon égett, hogy némelyik áldozat teste 30 centiméterre zsugorodott össze. A helyzetet érzékelteti, hogy a mentőknek pszichológusi és lelkipásztori gondozásra van szükségük.

A hétfőn kiemelt halottak az alagút bejáratától 3-400 méterre voltak, de nem a vonatban. A mentőalakulatok egy rézsútos járaton keresztül, 700 méter megtétele után jutottak el az első tetemekhez. A kigyulladt szerelvény ajtói kinyíltak, de a megmenekült 12 emberen kívül kijutott további mintegy 60 személy rosszul döntött: ők felfelé indultak el a lépcsőfokokon, és menekülés közben, füstmérgezésben haltak meg.

Franz Lang hétfőn elmondta: a tűz hőfoka olyan magas volt, hogy a tetemek sok esetben szinte összeolvadtak a környezettel vagy egymással. Kiemelésükhöz hosszú időre lesz szükség, ami inkább napokban mérhető, semmint órákban.

A kiemelt hullákat a német Bundeswehr helikopterei azonosításra Salzburgba szállították, azonban nem az ottani Igazságügyi Intézetbe, hanem egy bérelt hűthető helyiségbe, de nem árulták el, hogy hol található az a helyiség. A mentés vezetője azt mondta: eddig a könnyebb részét hajtották végre a feladatnak, a neheze most jön. A vonat megközelítése ugyanis nagyon veszélyes, és amíg a szakemberek nem teszik biztonságossá, nem engedik oda a mentőket.

A baleset okainak tisztázására Ausztria legjobb közlekedési és műszaki szakembereit kérték fel, de a munka nagyon lassan halad. Az előzetes vizsgálatokról azonban semmi információ sem hangzik el, minden egyes az okokat firtató újságírói kérdésben elhangzottat feltételezésnek minősítenek. Az események médiavisszhangjával kapcsolatosan nyomatékosan kérték a riportereket, hogy ne zaklassák a helyi iskolásokat. Ennek érdekében tanítási szünetet is elrendeltek.