Árpád
-2 °C
3 °C

Összeolvadt testek a kiégett vonatban

2000.11.13. 13:25
Hétfő délelőttre a Salzburg melletti katasztrófa áldozatai közül 29 holttestet emeltek ki az alagútból - jelentette helyszíni tudósítónk. A vasárnap Kaprunban történt katasztrófának a legújabb jelentések szerint 162 áldozata van. Az egész Ausztriát megrázó tragédia után nemzeti gyászt rendeltek el az országban. A alagútban sűrű váltásban dolgozó mentőknek pszichológusi és lelkipásztori gondozásra van szükségük.
Újabb tragikus részletek láttak hétfőn napvilágot az ausztriai Kitzsteinhornnál történt vonatbalesettel kapcsolatban. A nehéz körülmények - a Kaprun melletti hegyről erős szél fúj alá, 1500 méter magasságban 50-80 kilométer óránkénti sebességgel, 3000 méter magasan akár 200-zal is - ellenére hétfő délelőttre 29 áldozatot emeltek ki a vonat roncsai közül a mentők.

Franz Lang, a salzburgi rendőrség illetékes vezetője szerint a vonatban összesen 159-en vesztették életüket és ehhez jön még további három áldozat, akik a felső állomáson tartózkodtak a szerencsétlenség időpontjában.

A mentésben részt vevő 80 személyt tragikus látvány fogadja, a sok műanyag berendezés olyan magas hőfokon égett, hogy némelyik áldozat teste 30 centiméterre zsugorodott össze. A helyzetet érzékelteti, hogy a mentőknek pszichológusi és lelkipásztori gondozásra van szükségük.

A hétfőn kiemelt halottak az alagút bejáratától 3-400 méterre voltak, de nem a vonatban. A mentőalakulatok egy rézsútos járaton keresztül, 700 méter megtétele után jutottak el az első tetemekhez. A kigyulladt szerelvény ajtói kinyíltak, de a megmenekült 12 emberen kívül kijutott további mintegy 60 személy rosszul döntött: ők felfelé indultak el a lépcsőfokokon, és menekülés közben, füstmérgezésben haltak meg.

Franz Lang hétfőn elmondta: a tűz hőfoka olyan magas volt, hogy a tetemek sok esetben szinte összeolvadtak a környezettel vagy egymással. Kiemelésükhöz hosszú időre lesz szükség, ami inkább napokban mérhető, semmint órákban.

A kiemelt hullákat a német Bundeswehr helikopterei azonosításra Salzburgba szállították, azonban nem az ottani Igazságügyi Intézetbe, hanem egy bérelt hűthető helyiségbe, de nem árulták el, hogy hol található az a helyiség. A mentés vezetője azt mondta: eddig a könnyebb részét hajtották végre a feladatnak, a neheze most jön. A vonat megközelítése ugyanis nagyon veszélyes, és amíg a szakemberek nem teszik biztonságossá, nem engedik oda a mentőket.

A baleset okainak tisztázására Ausztria legjobb közlekedési és műszaki szakembereit kérték fel, de a munka nagyon lassan halad. Az előzetes vizsgálatokról azonban semmi információ sem hangzik el, minden egyes az okokat firtató újságírói kérdésben elhangzottat feltételezésnek minősítenek. Az események médiavisszhangjával kapcsolatosan nyomatékosan kérték a riportereket, hogy ne zaklassák a helyi iskolásokat. Ennek érdekében tanítási szünetet is elrendeltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?