Alfréd
-3 °C
3 °C

Nazarbajev győzött a kazahsztáni elnökválasztáson

2005.12.05. 07:08
Csaknem 1600 megfigyelő ellenőrizte most a választásokat, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megbízottjai. Hivatalos választási képviselők szerint Nurszultan Nazarbajev a voksok kilencvenegy százalékát kapta. Az ország függetlenné válása óta még egyetlen választást sem ismertek el szabadnak és tisztességesnek ebben a volt szovjet köztársaságban.

A várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott a vasárnap lezajlott kazahsztáni elnökválasztáson Nurszultan Nazarbajev hivatalban lévő államfő. A hétfő kora reggeli eredmények szerint a 16 év óta hivatalban lévő elnök a szavazatok több mint kilencven százalékát szerezte meg, ezáltal újabb hét évig, azaz 2012-ig irányíthatja a közép-ázsiai országot.

Hivatalos választási képviselők szerint Nurszultan Nazarbajev a voksok kilencvenegy százalékát kapta. A központi választási bizottság bejelentése szerint 75 százalékos volt a részvételi arány. A helyi kommunista párt egykori első titkárát először 1991-ban a szavazatok 98,8 százalékával választották meg elnökké, míg 1998-ban a voksok 79,8 százalékával választották újjá. A mostani végeredményt értesülések szerint kora délelőtt sajtóértekezleten jelentik be, majd nem sokkal később az immár többszörösen újraválasztott államfő beszédet mond az asztanai stadionban.

Az ellenzék nem tiltakozik

#alt#
Nurszultan Nazarbajev

Nazarbajeven kívül négy további jelölt volt versenyben az elnöki megbízatásért. Közülük egyedül Zsarmakhan Tujakbaj volt parlamenti elnöknek, az Igazságos Kazahsztánért elnevezésű ellenzéki szövetség közös jelöltjének adtak némi esélyt megfigyelők. A hétfő hajnali részeredmények szerint a fő ellenzéki jelöltre a szavazatok 13,42 százaléka jutott.

Tujakbaj kampányfőnöke az urnák lezárása után tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy megfigyelőik sok csalást és szabálytalanságot észleltek a szavazóhelyiségekben és azok környékén. Egyes választókról kiderült például: munkaadójuk utasította őket, hogy Nazarbajevre szavazzanak. A hivatalban lévő elnököt támogató Haza párt ajándékokat osztogatott a választóknak - tette hozzá. Maga Tujakbaj ugyanakkor közölte, hogy nem szervez tiltakozó megmozdulást a kazah ellenzék, ha a vasárnapi elnökválasztáson számára kedvezőtlen eredmény születik. Ha a választási csalásokról tények derülnek ki, az ellenzék az alkotmány és a törvények adta kereteken belül fog szót emelni azok ellen - fűzte hozzá.

Nem tisztességes

Nem lesz ellenzék a venezuelai partlamentben
Az ellenzéki pártok visszavonták jelöltjeiket mivel részrehajlónak ítélték az országos választási bizottság összetételét. A Hugo Chávez vezette pártkoalíció így fölényesen győzött a hétvégi választásokon. Részletek >>>

Kazahsztánban mintegy 1600 megfigyelő ellenőrizte most a választásokat, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 450 megbízottja. Az ország függetlenné válása (1991) óta még egyetlen választást sem ismertek el szabadnak és tisztességesnek ebben a volt szovjet köztársaságban.

Az országot több mint másfél évtizede vezető Nazarbajev két korábbi választási győzelmét bel- és külföldön egyaránt sok bírálat érte, mert e kritikák szerint antidemokratikusak, tisztességtelenek voltak a választások. Ugyanakkor Nazarbajev tagadhatatlanul népszerű a kazahok körében az ország gyors gazdasági növekedésének, a kazah városok impozáns fejlődésének és az országban uralkodó politikai stabilitásnak köszönhetően. Az olajban gazdag Kazahsztán a volt szovjet Közép-Ázsia legstabilabb és legvirágzóbb állama, a gazdasági növekedés fő hajtóereje az ország tetemes olajkincseinek kiaknázása.