Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Mégsincs lengyel áldozata a kerbalai harcoknak

2003.10.17. 11:39
Lengyelnek nézték a péntek hajnali kerbalai lövöldözés három amerikai áldozatát. A lengyelek haláláról terjedő hírt az amerikai hadsereg is cáfolta, a kerbalai összecsapásokban egy amerikai-iraki vegyesjárőrre támadtak ismeretlen fegyveresek.
"Húsz-harminc iraki támadt rá amerikai katonai rendőrök és iraki rendőrök közös járőrjére Kerbalában" - jelentette be hivatalosan Ralph Manos amerikai örnagy. A CNN értesülései szerint a támadásban három amerikai és két iraki rendfenntartó vesztette életét, heten megsérültek.

Az AP korábban még úgy értesült, hogy az amúgy lengyel ellenőrzés alatt álló városban lengyel békefenntartók vesztették életüket. Ezt látszott alátámasztani, hogy szemtanúk szerint a katonák karján piros-fehér zászlójel volt.

A Kerbalában állomásozó lengyel katonák nem vettek részt a péntek hajnali járőrben - nyilatkozta a PAP lengyel hírügynökségnek a nemzetközi hadosztály egy neve elhallgatását kérő tisztje, céfolva az AP hírét.

A támadók kalasnyikovokkal és páncéltörő rakétákkal ütöttek rajta a rutinjárőrözést végző amerikai-iraki vegyes alakulaton. A lövöldözés azután tört ki, hogy az amerikaiak megpróbáltak lefegyverezni egy ismeretlen síita milíciát, amelyik a szent város egyik mecsete közelében vert tanyát - nyilatkozta a CNN-nek Manos.

A síiták egyik legszentebb városában múlt héten belháború tört ki a hívők között Muktada al-Szádr ajatollah "kormányalakítása" után. A radikális vallási vezető az iraki kormánytól független, az amerikaiakat megszállónak tekintő vezető testület létrehozását jelentette be múlt pénteken. Azóta - mint a CNN jelentette - visszalépett realitásokat nélkülöző tervétől, a villongások azonban folytatódtak a városban.

Irak lengyelek ellenőrizte délkeleti körzetében teljesít szolgálatot a magyar szállítóalakulat is. A magyarok hillai bázisa ellen többször követtek legfeljebb kisebb anyagi károkat okozó gránáttámadást.