Valér
4 °C
8 °C

Kerry minden katonát hazahozna Irakból

2004.05.20. 08:54
A Fehér Ház meghódítására pályázó John Kerry demokrata párti szenátor azt ígérte, hogy elnökké választása esetén elnöksége első (4 éves) megbízatásának végére csaknem valamennyi harci alakulatot kivonja Irakból - elvinné az amerikai katonákat a "halálzónából".
A massachusettsi szenátor az AP hírügynökségnek nyilatkozva bírálta George Bush elnököt, amiért kárt okozott az Egyesült Államok szövetségesi kapcsolataiban. Úgy vélte, hogy a megkárosodott viszonyt már csak egy új elnök javíthatja ki.

Bush elnökségét szörnyű időszaknak nevezte, amelyben Amerikát veszteség érte, mind befolyása, mind presztízse tekintetében. Kerry fogadkozott, hogy el lehet kerülni az iraki ingoványt. Szavai szerint nem tart sokáig megtenni azt, ami szükséges. "Irak nem olyan, mint Vietnam, hazahozom katonáinkat becsületben, olyan módon, hogy egyúttal megfelelően megvédjük országunk érdekeit is" - mondta Kerry.

Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy Richard Nixon hasonlókat mondott 1968-ban a választási kampány során, majd a vietnami háború az elnöksége alatt is folytatódott.

Kerry kijelentette, hogy elnökként rá tudná venni a háborúból kimaradt országokat arra, hogy küldjenek békefenntartókat Irakba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Irakban állomásozó amerikai katonákat nem helyezné sem az ENSZ, sem bármely más ország parancsnoksága alá.