István, Vajk
17 °C
34 °C

Kínai kémeket ítéltek el az USA-ban

2008.04.22. 07:38
Egy kínai testvérpár egyik tagja az amerikai haditengerészet mérnökeként adatokat csempészett ki, tettéért 24 év börtönt kapott. Az adatokat tartalmazó CD-t testvérének adta át, aki a repülőtéren bukott le útban Hongkong felé.

10 éves börtönbüntetésre ítéltek kémkedésért egy kínai férfit az Egyesült Államokban, jelentette az AFP kedden. A vádak szerint Tai Mak, valamint testvére amerikai tengeralattjárókról akart adatokat Kínába juttatni.

Tai Makot 10 éves börtönbüntetésre ítélte egy amerikai szövetségi bíróság, aki a vádak szerint segített adatokat átadni a kínai hatóságoknak az amerikai tengeralattjárókról. A fivér, Csi Mak mérnökként dolgozott az amerikai haditengerészetnél.

Mint kiderült, aCsi Mak bizalmas információkat egy CD-re másolta, majd az adathordozót átadta a testvérének. Tai Makot és feleségét még 2005 októberében tartóztatták le a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren, amikor Hongkongba akartak utazni.

Az adatokat ellopó Csi Makot 24 éves börtönbüntetésre ítélték a múlt hónapban, a sógornőjének ítéletét a jövő héten hirdetik ki.