Béla
12 °C
27 °C

Politikai foglyokat enged szabadon Kína

2005.02.08. 08:07
A kínai hatóságok először tettek közzé információkat politikai foglyok sorsáról. Kiderült, elengednek 56 foglyot, akik között tibeti szerzetesnők és olyan személyek is vannak, akik Tajvan javára kémkedtek.
Kína először tett közzé információkat 56 politikai fogoly sorsáról, akik közül sokat a közeljövőben szabadlábra helyeznek - közölte kedden egy emberjogi szervezet.

A San Francisco-i székhelyű Dui Hua szervezet internetes honlapján ismertetett közlemény szerint a kínai hatóságok januárban Pekingben adták át amerikai tisztségviselőknek a foglyok nevét tartalmazó listát. A pekingi hatóságok most először közöltek információkat Nyugaton ismeretlen politikai foglyok nagy csoportjáról - hangsúlyozta a közleményben John Kamm, a szervezet vezetője, aki mindazonáltal nem titkolta, hogy nem ismeri a pekingi döntés mozgatórugóit.

Az említett foglyok egy részét már szabadon engedték a kínai hatóságok, mások büntetését tavaly csökkentették, és vannak, akiket a közeljövőben részesítenek kegyelemben. A foglyok között tibeti szerzetesnők és olyan személyek is vannak, akik Tajvan javára kémkedtek.

A kínai hatóságok az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának jövő havi genfi ülése elé időzítették az információk átadását. Peking reményei szerint a testület nem ítéli el Kínát az emberi jogok helyzete - sokak értelmezésében e jogok nagymértékű korlátozása - miatt. A kínai kormányzat eközben szeretné elérni, hogy az Európai Unió oldja fel a vele szemben 1989-ben, a Tienanmen téri demokráciakövetelő megmozdulások véres elfojtása után bevezetett fegyverembargót. Az Egyesült Államok ellenzi az uniós fegyverszállítási tilalom feloldását.