Béla
13 °C
27 °C

A kínai kormány végre elismerte az AIDS-válságot

2001.08.11. 14:58
A kilencvenes évek közepén Kína vérplazma-hiánnyal küszködött. A szegény falusiak szívesen adtak vért a mozgó vérgyűjtő állomásoknak, hiszen 5 dollárt fizettek egy adagért. A nővérek azonban nem figyeltek a minimális higiéniára sem. A vért egy edénybe gyűjtöttek, a vérplazmát kivonták, majd a maradék vért visszapumpálták a donorok ereibe. Mostmár van olyan kínai falu, ahol a lakosság 65 százaléka szenved AIDS-ben.
A kínai kormány a nemzetközi tudósítások ellenére mindeddig tagadta, hogy saját egészségügyi hatósága fertőzte volna meg a kínai faluk lakosságát, ám a héten beismerte, hogy az AIDS-válság nemcsak a külföldi újságírók fantáziájának szülötte. A Kommunista Párt egy csapat egészségügyi illetékest küldött - köztük az egészségügyi miniszter helyettesét - a Sanghaj közeli Venlou faluba, ahol a lakosok 65 százaléka AIDS-vírussal fertőzőtt, valamint felállíttatott egy speciális klinikát is, amely 24 órán át nyújt segítséget azoknak, akik a betegségben szenvednek.

Azonban az az orvos, aki egy évvel ezelőtt a világ figyelmét felhívta az esetre, a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a kormány akciója csupán kozmetikai gesztus. Szerinte az AIDS ezen a területen többé nem az a betegség, amelyet ilyesfajta intézkedésekkel ellenőrzés alatt lehet tartani.

Több mint félmillió fertőzött

A Henan tartományban lévő Venlou faluban élők azt mesélték, hogy a kilencvenes évek közepén a mozgó vérgyűjtő állomások dolgozói egyszerre több embertől is vért vettek, és az egészet egy edénybe gyűjtötték. A vérplazmát kivonták, a fennmaradt vért pedig visszapumpálták a donorok ereibe. Ez azért volt szükséges, mivel az elmaradott falvakban élők még mindig úgy tartják, hogy a vérveszteség által csökken testi erejük is. Ez az egészségtelen módszer, plusz a tűk újrafelhsználása és a sterilizálatlan eszközök alkalmazása vezetett odáig, hogy a betegség viharos sebességgel söpört végig a helyi lakosságon.

A 90-es évek közepén és végén Kína középső részén több mint félmillió ember fertőződött meg hasonló módon. Az ENSZ előrejelzései szerint amennyiben nem sikerült megakadályozni a halálos kór terjedését, 2010-re akár tízmillióra is emelkedhet az AIDS-szel fertőzöttek száma Kínában.