Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Titkos egyiptomi-kínai nukleáris egyezmény

2006.11.08. 16:25
A kínai és az egyiptomi elnök együttműködési megállapodást írt alá az atomenergia békés célú felhasználásáról, miután Egyiptom szeptemberben bejelentette, hogy 20 év szünet után felújítja atomprogramját. Hangsúlyozták, az arab ország nem fog atomfegyvereket gyártani, az Egyesült Államok mégis megsértődhet.

Kína bejelentette, hogy megállapodást írt alá Egyiptommal, ami keretbe foglalta a két ország együttműködését az atomenergia békés célú felhasználására. A kínai állami hírügynökség, a Xinhua beszámolója szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Hu Csin-tao kínai elnök kedden megbeszéléseket folytattak Pekingben, ezután írták alá ez egyezményt, azonban további részleteket nem közöltek.

„Egyiptom nem fog atomfegyvereket gyártani” – mondta Hu Venping, a Kínai Tudományos Akadémia szakértője, a kormány vezető tanácsadója. „A lépés nem érinti a nemzetközi közösséget, mert Egyiptom csak békés célokra használja a nukleáris energiát” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek.

Egyiptom azt tervezi, hogy a csernobili katasztrófa miatt felfüggesztett atomprogramját felújítja, amiben Oroszország segítségére biztosan számíthat. Az oroszok felajánlották ugyanis szakértelmüket az atomenergia program megtervezésében.

Amerika megharagudhat

Elemzők szerint Egyiptom lépésén megsértődhet az arab ország szövetségesének számító Egyesült Államok. „Egyiptom tisztában van vele, hogy ezzel felbosszantja Amerikát, de ebben az ügyben nem akarnak az Egyesült Államok befolyásának engedni” – fogalmazott Emad Gad, az Ahram Stratégiai Kutatóközpont elemzője.

Egyiptom még szeptemberben jelentette be, hogy fel akarja újítani békés célú atomprogramját. A tervek szerint al-Dabában, a Földközi-tenger partján épülne egy atomerőmű, a beruházás várhatóan 10 év múlva készül el. Az ország elektromos áram felhasználása évente 7 százalékkal növekszik, írja a BBC.

Nem ez az első alkalom, hogy Oroszország, Egyiptom és Kína közös nukleáris programot fontolgat, a hatvanas években Egyiptom felkérte Kínát és a Szovjetuniót, hogy támogassák atomprogramját, amit az izraeli fenyegetés miatt tartott szükségesnek. A két ország végül elutasította a kérést.