Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Kínzás miatt perelnek egy amerikai börtönüzemeltető céget

2008.07.01. 07:37
Iraki foglyok megalázásról, megkínzásáról készült fotók kerültek nyilvánosságra pár éve, ekkor híresült el a brutalitások színhelye, a Bagdad külvárosában található Abu Ghraib börtön. Most újra botrány kavarog körülötte, négy iraki ugyanis beperelte az intézményt működtető amerikai céget, mondván: rendesen megkínozták őket.

Négy iraki jelentette be Isztambulban, hogy pert indítanak az Egyesült Államokban két amerikai cég és alkalmazottai ellen, mert szerintük megkínozták őket a hírhedt bagdadi Abu Ghraib börtönben 5 évvel ezelőtt. A keresetet a börtönüzemeltető szerződés magáncég, a CACI International és annak két kihallgatója ellen nyújtották be.

Az irakiak ügyvédje azt közölte, hogy ügyfelei beperlik az L-3 nevű tolmácscéget, és annak egyik tolmácsát is. A keresetet Maryland, Ohio, Michigan és Washington államok bíróságai kapják meg, mert ezekben az államokban vannak azok a cégek, illetve élnek alkalmazottaik, akiket a vádlottak padjára akarnak ültetni.

Az Abu Ghraib börtön Bagdad külvárosában található, és már Szaddam Husszein idején is hírhedt volt. Igazi ismertségre viszont néhány amerikai szerződéses katona fogolykínzási botránya után tett szert 2003-ban. Az amerikai katonák, köztük nők fényképeket készítettek iraki foglyok megalázásról, megkínzásáról, és a fotók nyilvánosságra kerülése után hatalmas botrány tört ki.

Az ügyben amerikai hadbíróságok már több embert elítéltek. Charles Garner tíz évet, Lynndie England közlegény pedig három éves börtönbüntetést kapott. A börtön akkori vezetőjét, Janis Karpinski dandártábornokot ezredessé fokozták le. A tiszt ezt a Pentagon politikai büntetéseként állította be.