Mátyás
-6 °C
1 °C

Megnyitották Huszein kínzókamráit

2003.04.09. 11:29
Megnyitottak egy bászrai börtönt, ahol egykor Szaddám Huszein titkosrendőrsége kínozta válogatott eszközökkel a foglyokat.
Az irakiak bemutattak az újságíróknak egy bászrai börtönt, ahol állításuk szerint Szaddám Huszein titkosrendőrsége évtizedek óta kínozta foglyait veréssel, csonkítással, áramütéssel és vegyi anyagokkal. A Fehér Oroszlán néven emlegetett, fehér homokkőből épült börtön félig romba dőlt, falai elszenesedtek a harcokban.

Aki egykor eltűnt a homokkő falak mögött, nemigen került többé elő - állítják bászrai lakosok, akik brit sajtóbeszámolók szerint százszámra jöttek el, hogy lássák az üres börtönt.

Mindenféle kínzás

"Ez a hely magát a gonoszt jelentette" - mondta a brit riportereknek Hamed Fattil, aki 1991-ben két fivérével együtt járta meg ezt a börtönt. Nyolc hónappal késobb kiengedték, testvéreit azonban azóta is eltűntként tartják számon. Elmondása szerint a foglyokat bőrszíjjal kötözték össze, és a földtől két láb felhúzták őket. Így felfüggesztve ütlegelték őket, áramot vezettek a testükbe, letépték kezükről és lábukról a körmeiket, savval kínozták őket. Az AP hírügynökség televíziójának kamerái a földszinten összezsúfolt cellákat, szobákat és ketreceket mutattak, padozatuk rovarrágta gázmaszkokkal és palackokkal volt teleszórva.

Gyerekeket is fogva tartottak?

Hamid a brit riportereknek kissé messzebb szögletes fehér cellákat is mutatott, piros drótkerítéssel körülvéve. Elmondása szerint a piros ajtajú cellákban nőket és gyerekeket őriztek. Arról is beszámolt, hogy több száz férfit zsúfoltak egy lakószoba méretű cellába, amelynek egyetlen rozsdás rostélyú ablaka volt. A női és férfi cellák között hosszú drótketrec húzódott, ahol a börtönőrök a többiek szeme láttára kínozták a foglyokat.