Laura, Alida
15 °C
32 °C

Moszkva nem írja alá a kiotói jegyzőkönyvet

2003.12.03. 08:48
Vlagyimir Putyin orosz elnök nem viccelt, amikor néhány hónappal ezelőtt kijelentette: Oroszországnak nem tenne rosszat, ha 2-3 fokkal emelkednék a légkör hőmérséklete. Szavait szakértője lényegében megismételte a Moszkvában zajló harmadik klímavédelmi világkonferencián, amelyen világossá vált: az USA és Kína után Oroszország sem írja alá a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói jegyzőkönyvet.
Oroszország várhatóan nem ratifikálja a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói jegyzőkönyvet - ezt Andrej Illarionov, az orosz elnök gazdasági tanácsadója közölte a Moszkvában zajló harmadik klímavédelmi világkonferencián a BBC tudósítása szerint.

Tíz év alatt kell megduplázni az orosz GDP-t
A kiotói okmány akadályozná azt az orosz elnök által kijelölt célt, hogy az orosz GDP-t tíz év alatt meg kell duplázni. Oroszországban 1990 óta 32 százalékkal csökkent a károsgáz-kibocsátás mértéke, jórészt az egykori szovjet nehézipar ellehetetlenülése nyomán. A gazdaság talpra állásával azonban az utóbbi időben már emelkedett a szint. A kívánt GDP-növekményhez Oroszországban a gázkibocsátás az 1990-es szint 104 százalékára fog emelkedni, és a légkörbe jutó széndioxid mennyisége még nagyobb mértékben növekszik majd.

Az 1997-es jegyzőkönyv életbe lépéséhez az orosz ratifikáció is szükséges, a világ legnagyobb károsgáztermelői ugyanakkor - mint az Egyesült Államok 25 százalékkal, illetve Kína 13 százalékkal - nem fogadják el az előírt normákat. Ennek fényében Moszkva szerint Oroszország a maga 6 százalékos kibocsátásával érdemben nem sokat változtathat a helyzeten

Illarionov bejelentése a szakértőket nem lepte meg. A tanácsadó korábban hangoztatta: Oroszországnak több tekintetben is előnyös volna a globális felmelegedés: javulnának a termésátlagok, csökkennének az energiaköltségek, és most még jég borította tengerek válnának hajózhatóvá. A nyugati sajtó korábban tréfának vette Vlagyimir Putyin megjegyzését, hogy "Oroszországnak nem tenne rosszat, ha 2-3 fokkal emelkednék a légkör hőmérséklete". Nyugati szakértők szerint a fölmelegedés a legsúlyosabb és legnagyobb környezeti fenyegetés.

Illarionov Putyin szavait megerősítve azt mondta: a nemzetközi közvélemény figyelmét mesterségesen csak a negatív következményekre irányítják, holott az általános felmelegedésnek szerinte az egész Földre nézve vannak kedvező hatásai. Úgy vélte, hogy a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói jegyzőkönyv tudományosan nem kellőképpen megalapozott, és gátolja az orosz gazdasági növekedést.