Emőke
-4 °C
9 °C

Hamasz-vezetőt likvidált az izraeli hadsereg

2001.11.24. 13:14
Izraeli helikoptertámadás ért pénteken egy taxit, melyben Abu Hunud, a több terrorakcióhoz köthető Hamasz-vezető, egy másik Hamasz-tag és egy palesztin férfi ült. Izrael elismerte a ciszjordániai támadást, a szélsőséges palesztin szervezet pedig bejelentette, hogy bosszút áll vezetőjük meggyilkolásáért.
Palesztin biztonsági források szerint a támadást egy Apache-csatahelikopterről hajtották végre, egy holttestre a gépjárműn kívül, másik kettőre a kocsiban találtak rá. Jelentések szerint a légi támadást követően izraeli tankok még 15 percig tűz alatt tartották a járművet és környékét, így a kiérkező mentőautók nem közelíthették meg a helyszínt.

Ariel Sharon szóvivője megerősítette a szombati akció tényét. Ra'anan Gissin elmondása szerint két helikopter több rakétát lőtt ki a taxira. Az izraeli hadsereg nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Hunud, egyike a legkeresettebb terroristáknak Izraelben, 1997 óta több öngyilkos merényletben is kulcsszerepet töltött be. Az ő nevéhez fűződik a júniusi tel-avivi diszkót ért támadás, valamint egy jeruzsálemi pizzéria ellen elkövetett augusztusi merénylet.

Véres csütörtök után véres péntek

Közben Beit Ibából két palesztin haláláról érkezett hír, akik egy robbanás következtében vesztették életüket. Egy gázai kórházból származó információ szerint pedig egy gyermek halálosan megsebesült abban az összetűzésben, mely Kán Júnisz mellett robbant ki a csütörtökön elhúnyt öt fiatal temetése után. A testvérek halálát egy palesztin fegyvereseknek szánt eltévedt bomba okozta.

A Gáza-övezet déli részénél az izraeli katonaság tüzet nyitott egy gyanusan viselkedő autóra, mert az nem állt meg a jelzőlövésekre sem. A rafahi határátkelőhelynél történt incidens során egy palesztin meghalt, egy férfi és egy nő pedig életveszélyesen megsebesült.