Bernadett
0 °C
4 °C

Iraki tinédzsert ölt egy amerikai katona

2004.12.11. 10:40
Három év börtönbüntetésre ítélték azt az amerikai katonát, aki augusztus közepén megölt egy súlyosan sérült iraki tinédzsert. A katona egy szétroncsolódott autóból akarta kimenteni a fiút, de úgy ítélte meg, hogy súlyos sérüléseit már nem élné túl, ezért lelőtte.

Bűnösnek vallotta magát egy iraki tinédzser meggyilkolásában egy amerikai katona, jelentette az AP. Johnny M. Horne törzsőrmester, a 41. gyalogsági hadosztály katonája augusztus 18-án lőtt le egy súlyosan sebesült tizennyolc éves irakit Bagdad Szádrváros nevű szegénynegyedében.

"Megszabadította" a szenvedéstől

Horne és társai az akkor éppen lázongó városrészben járőröztek. Hadosztályuk egy másik szakasza a járőrözés során házi gyártmányú bombákat elhelyező irakiakat tartóztatott le. Amikor Horne és szakasza a helyszínre ért, egy bomba már felrobbant, és szétroncsolt egy autót.

Az autó roncsai közé egy tizennyolc éves fiú szorult. A katonák megpróbálták kimenteni a súlyos sérülésektől vérző fiút, ám - több, a helyszínen tartózkodó irakival együtt - úgy ítélték meg, hogy már nem lehet segíteni rajta. Horne, állítása szerint ez után döntött úgy, hogy "megszabadítja a szenvedésektől", írja az AP.

Az észak-karolinai Winston-Salemből származó Johnny M. Horne törzsőrmester - aki bűnösnek vallotta magát előre meg nem fontolt szándékkal elkövetett gyilkosságban és arra való felbújtás vétkében - érvelését a bíróság nem fogadta el.