Ágnes
-1 °C
2 °C

Támadt a főbe lőtt sebesült

2004.11.22. 11:25
Kapcsolódók (10)
Halottnak tetette magát, majd rálőtt a tengerészgyalogosokra az a sebesült lázadó, akit egy tévékamera előtt végzett ki egy amerikai tengerészgyalogos - állítja a hadsereg. A tévéfelvételeken ugyanakkor semmi sem utal arra, hogy a lázadó támadt volna, ahogy az sem, hogy fegyvere lenne. A fallúdzsai ostrom véget ért, Bagdadban viszont a hétvégén éledtek fel a harcok.
Támadást védett ki az az amerikai tengerészgyalogos, aki november 13-án lelőtt egy veszélytelennek tűnő sebesült iraki lázadót egy fallúdzsai mecsetben, jelentette az AP. A gyilkosságot az NBC egyik riportere rögzítette, a felvétel hatalmas felháborodást váltott ki az arab világban.

Merényletektől tartottak

A hadsereg hivatalos vizsgálatának megállapításai szerint a sebesült lázadó "halottnak tetette magát, és tüzet nyitott" a lázadók után kutató tengerészgyalogosokra. A hadsereg ugyanakkor elismerte, hogy a fallúdzsai ostrom idejére enyhítettek a sebesültekre és a foglyokra vonatkozó bevetési szabályzaton, mert attól tartottak, hogy a lázadók öngyilkos merényleteket hajthatnak végre, vagy magukat halottnak tetetve orvul támadhatnak.

A hadsereg vizsgálatának megállapításait azonban nem támasztják alá az NBC riporterének felvételei. A korábban a CNN-nek is dolgozó Kevin Sites felvételein semmi sem utal arra, hogy a sebesült iraki rálőtt volna az amerikaiakra, írja a New York Times. A felvételeken nem látható fegyver a lázadónál. Az is igaz ugyanakkor, hogy Sites saját bevallása szerint is lövések zajára érkezett a mecsethez.

Fegyvertelen támadók

A riporter szerint ugyanakkor a mecsetet már az előző nap elfoglalták az amerikaiak, az ott lévő irakiak véleménye szerint már "fogságban" voltak. A riporter szerint a lázadó lelövése előtt egy másik tengerészgyalogos század rohanta meg az épületet, írja a Times. A visszatérő tengerészgyalogosok parancsnokuk kérdésére megerősítették, hogy semlegesítették a lázadókat, bár arra nem tudtak választ adni, hogy felfegyverzett ellenséggel csaptak-e össze.

Sites szerint egyébként a sebesült lázadót kivégző amerikai katona, miután tudatosult benne, hogy lövését filmre rögzítették, szabadkozni kezdett.

Fallúdzsában egyébként két héttel a Szaddám bukása után indított legnagyobb offenzíva után is rendszeresek még az összecsapások, a tengerészgyalogosok és iraki segítőik naponta kutatják át a házakat. Összességében azonban véget ért az ezerkétszáz lázadó, ötvenegy amerikai és nyolc iraki katona halálát okozó ostrom, jelentette az AP.

Harcok Bagdadban

#alt#
Klikk a képre!
A fallúdzsai ostrom sem vetett véget azonban a lázadásnak. A korábban visszafoglalt Ramadiban egész hétvégén harcok folytak, ahogy Bagdadban is komoly összetűzésekre került sor egy szunnita mecset szombati megrohamozása után. A városban gyakorlatilag szünetel az oktatás, mivel a szülők nem engedik iskolába a gyermekeiket. A bagdadi piacokon is jelentősen visszaesett a forgalom. A síita többségű város kezd két - szunnita és síita - részre szakadni. A fővárosban ráadásul a fallúdzsai harcok kezdete óta éjszakai kijárási tilalom van érvényben, ez az AP tudósítása szerint tovább növeli az ostromérzetet.

A hírügynökségek jelentései szerint a hétvégén legalább tízen - köztük egy amerikai katona - vesztették életüket.

Moszulban is kiéleződött a helyzet, a kurd többségű városban a hét végén nyolc rendőrt végeztek ki a lázadók, és késedelmet szenvedtek a hétvégén január 30-ra kitűzött általános választások előkészületei - a szavazók regisztrációja - is.