Szilárda
0 °C
6 °C

Megtalálhatták Zarkavi főhadiszállását

2004.11.18. 15:31
A "világ legveszélyesebb helyén" vélik megtalálni Abu Muszab al-Zarkavi, a lefejezős terroristák vezérének főhadiszállását az amerikai tengerészgyalogosok. A csapatok Fallúdzsa déli részén bukkantak egy házra, mely a jelek szerint Zarkavi búvóhelye lehetett. A terroristák hatalmas bázist építettek ki maguknak bombagyárral, fegyverjavító műhellyel és továbbképző központtal.
Feltehetően Abu Muszab al-Zarkavi, a lefejezős terroristák vezérének főhadiszállása lehetett az a dél-fallúdzsai ház, amire szerda éjjel bukkantak az amerikai katonák. Az egyszerű betonépület egyik falfelirata legalábbis erre utal, a romok között pedig Zarkavitól származó üzeneteket találtak, írja a Washington Post.

A világ legveszélyesebb helye

A házban, melyet közlekedő folyosó kötött össze a közeli lövészárkokkal, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségtől (USAID) származó orvosi felszerelést, illetve a jordániai és a kínai hadseregtől származó lőszereket is találtak. Az egyik közeli házban vöröskeresztes készletekre bukkantak, illetve egy olyan bázisra, amit a házat felderítő alakulat egyik tagja, David Johnson őrnagy a terroristák szupermarketjeként jellemzett, írja a Post.

A ház "a világ legveszélyesebb pontján" áll, legalábbis Johnson szerint. A környéken még szerdán is több rajtaütést hajtottak végre a maszkokat viselő lázadók az amerikaiak ellen. Az egyik támadás után a tengerészgyalogosok légicsapást kértek a terület ellen, és csak éjszaka tértek vissza a romok közé.

Bombagyár és továbbképző központ

#alt#
Falludzsa ostroma
A romok között több levelet is találtak, a tengerészgyalogosokat tolmácsként segítő iraki katonák szerint a papírokon Zarkavi üzent társainak. A feltételezett főhadiszállás közelében a terroristák raktárbázist alakítottak ki, ahol egyszer már használt páncéltörő gránátokat újítottak fel, autóba szerelhető bombákat gyártottak, illetve az amerikai haditechnikáról tartottak képzést tagjaiknak.

A raktárban egy texasi rendszámú Ford Explorer terepjárót is találtak. Egy garázsban ideiglenes mecsetet rendeztek be a lázadók. A romok között több holttestet is találtak, jelentette a Post helyszíni tudósítója.

Nem tudni, hol van

Az amerikai hadsereg mindeközben semmi biztosat nem tud az elsőszámú iraki terroristáról. Elképzelhetőnek tartják, hogy Zarkavi még a november 8-án kezdődött ostrom előtt elmenekült a városból, ami az amerikaiak szerint az arab országokból érkező terroristák iraki központja volt.