Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Késelések egyiptomi templomokban

2006.04.14. 12:52
Három kopt keresztény templomban támadtak egy időben késes merénylők a hívekre Alexandriában. A templomok előtt több száz keresztény gyülekezik, letartóztatásokról még nem érkezett jelentés.

Összehangoltnak tűnő támadást intéztek kopt keresztény hívek ellen Nagypénteken Alexandriában. Három templomnál késelők támadtak a hívőkre, jelentette a BBC.

A helyi rendőrség jelentése szerint legalább egy hívő életét vesztette, tíz másik megsebesült. A támadásokat egy időben követték el.

Az AP értesülései szerint nem voltak letartóztatások. A hírügynökség helyszíni tudósítója szerint több száz keresztény gyűlt össze a templomok körül, tiltakozva a támadások ellen.

Egyiptom hetvenmillió lakosából a becslések szerint hétmillióan kopt keresztények. A legnevesebb képviselőjük Butrosz Butrosz Gali, az ENSZ volt főtitkára.

A kopt keresztények többsége ortodox hívő, azaz nem ismeri el Róma fennhatóságát, de a görögkeleti egyház vezetőjének tekintett konstantinápolyi pátriárkát sem. Saját pápát választanak. Az alexandriai kopt pápa jelenteg III. Senuda. Alexandriában van katolikus és görögkeleti pátriárka is. A katolikus pátriárka a Kopt Katolikus Egyház vezetője. Az eredeti kopt egyházból kiváltak elismerik a Vatikán fennhatóságát. A görögkeleti pátriárka a konstantinápolyi görögkeleti pátriárka primátusát (egyházvezetői szerepét) elismerő kopt ortodoxok vezetője.

Hogy a kép még bonyolultabb legyen, létezik Kopt Református Egyház is.