Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Phenjan felajánlotta atomprogramjának leállítását

2004.01.06. 06:49
Felajánlotta Észak-Korea kedden, hogy leállítja az atomfegyverek tesztelését és előállítását, illetve békés célra termelő atomlétesítményeit a hatoldalú tárgyalások felújításának érdekében.
Az Egyesült Államok, Észak-Korea, Kína, Oroszország, Japán és Dél-Korea között zajló nemzetközi megbeszélések az észak-koreai atomfegyverprogram körül kialakult válság megoldását célozzák.

A válság 2002 októberében lángolt fel, amikor amerikai tisztségviselők közölték: Phenjan elismerte, hogy titkos atomfegyverprogramja van. Ezzel megsértette az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött megállapodását, amelyben kötelezettséget vállalt nukleáris létesítményeinek zárva tartására.

Az eredeti tervek szerint a hatoldalú tárgyalások a napokban folytatódtak volna. Több résztvevő államban is értésre adták ugyanakkor, hogy a megbeszélésekre egyelőre nem kerül sor, mert nincs elmozdulás a legfőbb érintettek álláspontjában.

Visszafordíthatatlanul és ellenőrizhetően

A hivatalos észak-koreai KCNA hírügynökség kedden közölte, hogy Phenjan újabb "merész engedményként" a fegyverprogram mellett még a békés célú nukleáris létesítmények működtetését is hajlandó leállítani a megoldás érdekében.

Washington már korábban jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea mindenekelőtt kezdje meg fegyverkezési célú atomprogramjának leépítését visszafordíthatatlan és ellenőrizhető módon.