Bernadett
0 °C
4 °C

Észak-Korea: új amerikai javaslat, újabb nem

2003.12.15. 06:46
Észak-Korea elutasította a nukleáris programja miatt kirobbant válság megoldására tett legutóbbi amerikai javaslatot. Az ország vezetése azért utasította el az amerikai javaslatot, mert az Egyesült Államok nem szolgál biztonsági garanciákkal.
A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség a Rodong Szinmun (Rodong Sinmun) című észak-koreai lap kommentárját idézte, amely szerint az Egyesült Államok a tárgyalások elhúzásának taktikájával csak azt éri el, hogy az ázsiai kommunista kormány felújítja a nukleáris tevékenységet az országban.

Az állami ellenőrzés alatt álló központi lap írása szerint az ország vezetése azért utasította el az amerikai javaslatot, mert az felszólítja Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris programjával, de nem szolgál ezzel egy időben biztonsági garanciákkal az Egyesült Államok részéről.

- Ha az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy mi lépjünk először, a hatoldalú nemzetközi tárgyalások csak az üres párbeszéd színhelyéül szolgálnak majd - írta a lap. A kommentár hozzátette: ha az Egyesült Államok azt követeli, hogy az észak-koreai nukleáris program felszámolása "teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" legyen, akkor Észak-Koreának is joga van ahhoz, hogy "teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" biztonsági garanciákat kapjon az Egyesült Államoktól.

Az észak-koreai visszautasítással egy időben Kína arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy tanúsítson nagyobb rugalmasságot az észak-koreai nukleáris válság megoldását szolgáló hatoldalú nemzetközi tárgyalások következő fordulóján.

Hivatalos kínai bejelentés szerint ezt Li Csao-hszing kínai külügyminiszter közölte Colin Powell amerikai külügyminiszterrel vasárnapi telefonbeszélgetésük során. A pekingi közlés szerint a kínai külügyek irányítója ismertette Kína álláspontját és azt a reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok nagyobb rugalmasságot tanúsít és gyakorlatiasabb álláspontra helyezkedik a hatoldalú tárgyalások következő fordulójának előkészítése folyamán.

A hatoldalú tárgyalások első, augusztusban tartott fordulója eredménytelenül végződött, a második fordulóra a legutóbbi elképzelések szerint január közepén kerülhet talán sor. A tárgyalásokon Észak-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán és Oroszország vesz részt.