Benedek
-4 °C
5 °C

Észak-Korea vádol, Kína gyakorlatozik

2003.01.15. 15:36
Kína szívesebben rendezne amerikai--észak-koreai csúcstalálkozót, addig is nagyszabású hadgyakorlatokkal készíti fel hadseregét a válság súlyosbodására. Az észak-koreai rezsim egy hét múlva tárgyalásokat kezd Dél-Koreával, a feszültséget Amerika elleni kirohanásokkal és "szokatlan" csapatmozgásokkal tartják fenn.
Nagyszabású hadgyakorlatokba kezdett a Kínai Népi Felszabadító hadsereg a Pekinget környéki Hopej tartományban. Elemzők szerint a gyakorlatok helyszíne arra utal, hogy a hadsereg inkább az észak-koreai atomválság súlyosbodására, és nem a lázadó tartománynak tartott Tajvan elleni műveletek előkészítése folyik.

Atomcsúcs Pekingben?

A kínai vezetés aktivizálódását mutatja, hogy bejelentésük szerint Peking szívesen adna otthont az észak-koreai és az amerikai vezetés tárgyalásainak. "Nagyon nyugodt vagyok - jelentette ki pekingi tárgyalásai előtt James Kelly amerikai külügyi államtitkár. - Folyamatos tárgyalásokkal biztosíthatjuk, hogy a dolgok a lehető legjobb irányba haladjanak."

Koreaközi tárgyalások

Kelly optimista hozzáálásának alapot az ad, hogy Észak-Korea sztálinista állami vezetői várhatóan tárgyalásokat kezdenek Dél-Koreával. A találkozóra január 21-24. között kerül sor. A kommunista diktatúra mindenesetre fenntartja harcias retorikáját, valamint aggodalmakat ébresztő csapatmozgásokkal köti le a két Korea határán állomásozó háromszázezer dél-koreai és harminchétezer amerikai katona figyelmét.

Szokatlan csapatmozgások

Az amerikai felderítés adatai szerint az észak-koreai hadsereg alakulatai megerősített őrjáratokat küldtek a két országot elválasztó demilitarizált övezetbe, valamint elfoglaltak egy évek óta használaton kívül álló őrtornyot a hivatalosan fegyvermentes övezetben, mondta el az AP-nek Matthew Margotta vezérezredes, egy vegyes dél-koreai--amerikai hadosztály parancsnoka. A csapatmozgások azonban nem keltettek nagyobb riadalmat, Margotta inkább "szokatlannak" tartotta őket.

Az egészet Amerika kezdte

Az észak-koreai rezsim hivatalos kommunikációja azonban ennél harciasabb. Vádjaik szerint az Egyesült Államok független államok megzsarolására használja atomfegyver-arzenálját. A rezsim szócsövének számító hivatalos hírügynökség szerint az atomválságot az amerikaiak robbantották ki, hiszen "1945-ben az Egyesült Államok robbantotta fel az első atombombát, majd nukleáris holokausztba taszította Japánt". A hírügynökség értékelése szerint most az amerikaiak az egészért Észak-Koreát tennék felelőssé, és arra akarják kényszeríteni a sztálinista államot, hogy ismét csatlakozzon az atomfegyvergyártást tiltó atomsorompó-egyezményhez.