Sára, Márió
2 °C
6 °C

Phenjan: háborús előjáték folyik

2003.04.10. 03:48
Az ENSZ Biztonsági tanácsban Kína és Oroszország erőteljes tiltakozása miatt nem ítélték el Észak-Koreát az atomsorompó-szerződés felbontásáért. A phenjani rádió szerint az ülés megrendezése önmagában a háborús készülődést jelzi.
Észak-Korea csütörtökön háborús előjátéknak minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) szerdán folytatott vitát atomprogramjáról. Alig néhány órával a BT ülése után az állami kézben lévő phenjani rádió úgy értékelte, már önmagában az ülés megrendezése is a háború előjele. Az az amerikai erőfeszítés, hogy a tanácsban vitassák meg az atomügyet, a rádió szerint provokáció, a párbeszédre tett erőfeszítések ellen hat, és növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten.

A BT-ben Washington Kína és Oroszország erőteljes tiltakozása miatt nem tudta elérni, hogy elítéljék Észak-Koreát, amiért felmondta az atomsorompó-szerződést, de a tanácstagok aggodalmukat jelezték a helyzettel kapcsolatban - jelentette az AP hírügynökség.

A rádió, amely csupán néhány órával a vita lezárulta után reagált a New Yorkban történtekre, azzal fenyegetett, hogy amennyiben az Egyesült Államok az ENSZ BT-n keresztül próbálja érvényesíteni "imperialista politikáját" Phenjannal szemben, Észak-Koreának nem marad más választása, mint hogy mindent megtegyen elrettentő eszközök beszerzése érdekében. Nem derült ki, milyen elrettentésre célzott a jelentés.

Phenjan mindenáron az amerikaiakkal közvetlenül folytatott, kétoldalú tárgyaláson kívánja rendezni a vitát, amely azzal indult, hogy Észak-Korea elismerte: a vonatkozó 1994-es szerződést megszegve titokban atomprogramot folytat. Washington Oroszországot, Kínát, Japánt és Dél-Koreát is szeretné bevonni a rendezésbe.