Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Összeomlás szélén az iraki egészségügy

2003.08.26. 14:07
Nincsenek megfelelő gépeik, kötszerhiánytól szenvednek és a legalapvetőbb ellátást sem tudják biztosítani az iraki kórházak. A betegek túlélési esélyei katasztrofálisak, az orvosokat az elhunytak rokonai fenyegetik.
Tragikus gyógyszerhiány, szakképzetlen és gyakorlatlan személyzet, katasztrofális műszerezettség, az alapvető biztonsági- és munkafeltételek hiánya - így jellemezhető az iraki főváros kórházaiban kialakult helyzet. Megoldás egyelőre nincs, csupán ígéretek hangzanak el.

A háború alatt is jobb volt

"Rossz körülmények között dolgoztunk a háború előtt és Bagdad ostroma alatt is, de mégis jobb volt a helyzet, mint most" - mondta Peremiczky Attila újságírónak dr. Seraf Mejjid, Bagdad egyetlen olyan kórházának főorvosa, amely 24 órán át fogadja a betegeket.

"A háború alatt napi 250-300, többségében súlyos sérültet hoztak hozzánk, és el tudtuk őket látni. Volt áram, vezetékes víz, voltak diagnosztikai berendezések, működtek a műtők. Ma ez nincs így" - tette hozzá a főorvos.

Se kötszer, se oxigén

Az egyetlen sebészeti ellátásra szakosodott bagdadi intézmény a háború befejezése óta csak kéthetente egyszer jut az altatáshoz és életfenntartó kezelésekhez szükséges oxigénhez, nincs elég steril kötszer, nem működnek a röntgen- és ultrahang berendezések. "Hiába dolgoznak ebben a kórházban Irak legjobban képzett orvosai, hiába sikerülnek a műtétek, ha az operáció utáni fázis nem működik. Betegeink harminc százaléka meghal" - írta le a drámai helyzetet Mejjid.

Elmondása szerint nem ritka, hogy a műtött betegek hetente egyszer, "rossz esetben egyszer sem" jutnak új kötéshez. "Képtelenek vagyunk az alapvető higiéniai körülmények biztosítására" - mondta a főorvos.

Gépek kellenek

Bár a kórház kap némi segítséget, Mejjid szerint nem használt kórházi ágyakra és lejáró szavatossági idejű gyógyszerekre van szükségük, hanem új diagnosztikai eszközökre, alkatrészekre.

Tombol az erőszak

"És nagyobb biztonságra" - tette hozzá, mivel az elhunytak rokonai szinte naponta támadnak rá a kórház orvosaira.

Az iraki fővárosban Szaddam Husszein rendszerének megdöntése óta minden nagyobb egészségügyi intézményt fegyveresek őriznek. Az Al Yarmuk kórházban az amerikai katonai jelenlét ellenére két orvost lelőttek, több ápolót súlyosan megsebesítettek fegyveresek.

Egy, az iraki főváros kórházaiban végzett belső felmérés szerint a műtétek utáni halálozási arány 22 és 40 % között mozog. A gyermekellátásban ez a szám még sokkal magasabb, értesülések szerint naponta 20-25 tizennyolc év alatti fiatal hal meg, közülük átlagosan tíz az egyéves kort sem éli meg.