Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Djindjic-gyilkosság: Kostunica a háttérben?

2003.04.11. 14:31
Miután letartóztatták Vojislav Kostunica, Jugoszlávia utolsó elnökének tanácsadóját és a katonai elhárítás volt főnökét, a politikus ellentámadásba ment át. Szerinte néhány politikusnak tetszettek túlságosan is a nehézfiúk. A Djindjic elleni merénylet kitervelőjének tartott Milorad Lukovic Legija közben továbbra is szabadlábon van, habár a letartóztatási hullámot követően Szerbia vélhetően még soha nem volt olyan biztonságos, mint most.
Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolását követően egyre több jel utal arra, hogy a hatóságok egyik célpontja Vojislav Kostunica, a jugoszláv államszövetség utolsó elnöke.

Kostunica ellentámadásban

A szerb kormányfő helyettese a minap arról beszélt egy interjúban, hogy a nyomozás olyan irányba fordulhat, amely eddig sokak számára "hihetetlen" lehet. Nem sokkal később letartóztatták Rade Bulatovicot, a volt államfő biztonságpolitikai tanácsadóját és Ace Tomicot, a katonai elhárítás volt főnökét. Kostunica ezt követően ellentámadásba ment át. Egy nyilatkozatában kijelentette: mindig is a bűnözőkkel való leszámolás következetes híve volt, ám néhány politikusnak túlságosan tetszettek a "gazdag, kemény fiúk". Akkor nem figyeltek szavaira - panaszolta.

Közös fürdőzés és whiskyzés

A volt elnök alighanem Cedomir Jovanovicra, a szerb kormány alelnökére gondolhatott, akinek jó kapcsolatai voltak az alvilággal, így a Djindjic-gyilkosság óta gyakorlatilag felszámolt zimonyi klánnal. Az alelnököt Dusan Mihajlovic belügyminiszter sietett megvédeni: "Nem azért nyomozunk, hogy kiderítsük kik fürödtek és whiskyztek együtt. Egyedüli célunk, hogy nyomára bukkanjunk Djindjic gyilkosainak."

Rossz nyelvek szerint az már az összeesküvés-elméletek körébe tartozik, hogy - a szerb belügyminiszter szerint - maga Jovanovic lett volna két nappal a miniszterelnök agyonlövése után a zimonyiak következő áldozata. Mihajlvic tudni véli, hogy az alelnök holttestét feldarabolták volna, amennyiben minden a bűnözők forgatókönyve szerint halad. Egyébként a hágai őrizetben lévő Seselj pártjának alelnöke nyíltan is megvádolta Jovanovicot, azzal vádolva, hogy ő szabadíttatta ki a börtönből Siptart, a nemrég meggyilkolt maffiavezért.

Legija szabadon

A fegyverektől, maffiavezérektől, kábítószertől folyamatosan tisztuló országban közben egy dolgot nem tud senki: hol van Milorad Lukovic Legija, a zimonyi klán vezetője, a Djindjic-gyilkosság feltételezett kitervelője. Szerdán letartóztatták ugyan a merénylet koronatanújának nevezett Ljiljana Buhát, a klán tagját, akiről feltételezik, hogy Legija nyomára vezethet. Ezért a szerbiai lapokban közzétették a fényképét, hátha látta valaki a merénylet óta eltelt időben. Egy lap szerint: amerre ő járt ott lehet Legija is.