Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Csatatérré vált Kosovska Mitrovica

2008.03.17. 11:17
Hétfőn délre elültek az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában reggel óta tartó súlyos zavargások, de a csatatérré vált városban rendkívül feszült a helyzet. A nyugtalanság már átterjedt Belgrádra is, ahol fokozott rendőri készültséget rendeltek el.

A koszovói szerbek legnagyobb városában reggel kezdődtek az utcai harcok azután, hogy az ENSZ-rendőrség visszafoglalta a tiltakozó szerb alkalmazottaktól a városi és járási bíróság épületét, s több tucat embert - bírókat, ügyészeket, bírósági dolgozókat - letartóztatott. Amikor a megbilincselt férfiakat, s hátrakötözött kezű nőket az UNMIK rendőrei megkísérelték elszállítani, a feldühödött szerbek gépkocsikkal útjukat állták, s húsz embert kiszabadítottak.

Ekkor kezdődtek az összecsapások az ENSZ-közigazgatás lengyel és ukrán rendőrei, valamint a felajzott tömeg között, s ezekbe később az ENSZ-békefenntartó KFOR francia katonái is beavatkoztak. A mérleg több mint száz sebesült (köztük 13 lengyel UNMIK-rendőr és a KFOR 8 francia katonája), akik közül háromnak életveszélyes az állapota - őket Belgrádba szállították kezelésre. A szerb állami televízió egy halálos áldozatról szóló - meg nem erősített - hírt is kapott.

Klikk!

Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta része, ahol a bíróság van, csatatérré vált. A tévétudósítások képein mindenhol töltényhüvelyek, betört ablakok, kiégett járművek, könnygázpatronok, a rendőrök ellen használt kövek, széttört Molotov-koktélos üvegek cserepei láthatók. A városrész fölött még délben is szürke füst gomolygott, s a könnygáz sem oszlott el a viszonylag szűk utcákról.

A robbanásig feszült indulatokkal teli nyugalmat a KFOR katonái igyekeznek fenntartani, miután az ENSZ-rendőröket és az UNMIK minden polgári alkalmazottját kivonták Kosovska Mitrovica északi részéből.

22 lengyel ENSZ-rendőr sebesült meg

Az ENSZ koszovói missziójának (UNMIK) 22 lengyel rendőre sebesült meg hétfőn Kosovska Mitrovicában a helyi szerb lakossággal vívott összetűzésekben - közölte Varsóban nem sokkal dél előtt a lengyel rendőrség szóvivője. "Pillanatnyilag nincs információnk arról, hogy milyen sebesüléseket szenvedtek" - fűzte hozzá a szóvivő, aki szerint nemcsak kövekkel és petárdákkal, de gránátokkal és tűzfegyverekkel is támadta a feldühödött szerb tömeg az UNMIK rendőreit.

Megfigyelők az események kapcsán emlékeztetnek rá, hogy az indulatok tombolásához az ENSZ-közigazgatás átgondolatlan intézkedései is hozzájárultak. A hétfő hajnali akció előzményei ugyanis 1999-re, de legalábbis ez év február 21-re nyúlnak vissza. Akkor kezdték ugyanis tiltakozó akciójukat a jogászok, s más bírósági alkalmazottak, akiket 1999-ben elzavartak az UNMIK által birtokba vett épületükből, s azóta magánházaknál, lakásokban végezték a szerb jogrendszer keretein belül a tevékenységüket.

Azt akarták, hogy adják vissza nekik az épületet, ezért minden nap tüntettek, naponta egy méterrel közelebb is mentek a bírósághoz, amelyet a "tulajdonos" UNMIK nem védett, majd március 14-én pár tucatnyian meg is szállták. Ezzel a koszovói rendőrség szóvivője szerint elkövették az UNMIK tulajdona elleni erőszakos támadás vétségét.

Mindezek után az épület visszaszerzésére az ENSZ-közigazgatás március 17-ét, azt a napot választotta, amelyen egész Koszovóban, s Szerbiában is gyászmiséken emlékeznek meg a négy évvel ezelőtti szerbellenes albán pogromok áldozatairól, ortodox templomok és kolostorok - közülük sok a világörökség állítólag védett része - felégetéséről és lerombolásáról.

Boris Tadic szerb államfő hétfőn közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az összetűzések kiterjedéséhez vezethet Koszovóban az UNMIK és a KFOR éles reagálása a szerbek tiltakozására, az indokolatlanul nagy mértékű erőszak alkalmazása annak a napnak az évfordulóján, amelyen a szerb nép az egyik legsúlyosabb, ellene irányuló pogromot elszenvedte.

Belgrádban eközben fokozott rendőri készültséget rendeltek el, nyilván a délről érkező hírek hatására. A szerbellenes pogromok évfordulójára ugyanis már napokkal korábban több szervezet megmozdulást jelentett be. A páncélozott autós, védőruhás rendőröket, s a szerb rendőrség tömegoszlatásra kiképzett különleges egységeit csak hétfőn délben vezényelték a törvényhozás épületéhez, az elnöki palotához, a belgrádi önkormányzat székhelyéhez, s a török nagykövetséghez, amelyet február 22-én, a koszovói függetlenség ellen szervezett nagygyűlés alatt támadás ért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?