Jenő
-2 °C
6 °C

'Hajlamosak a magyarokat bűnbakként kezelni'

2004.07.11. 14:16
A Vajdaságban tapasztalható kisebbségellenes hangulatot is szóvá tette tárgyalópartnereinek a Belgrádban tartózkodó magyar külügyminiszter, aki egyúttal közölte: ezen a téren határozott lépéseket várunk a szerb vezetéstől és hatóságoktól.
A belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, hanem az Európai Unió és a NATO elvárása is - közölte vasárnap Belgrádban Kovács László magyar külügyminiszter, miután tárgyalt Vuk Draskoviccsal belgrádi kollégájával és Vojislav Kostunica szerb kormányfővel.

Kovács határozott lépéseket vár

A magyar politikus Boris Tadic megválasztott szerb elnök beiktatása alkalmával rendezendő fogadásra érkezett egynapos belgrádi látogatásra, amely keretében tárgyalt Draskoviccsal és Kostunicával. A külügyminiszter tárgyalópartnerei tudomására hozta, hogy Magyarország stabil és demokratikus Szerbia-Montenegróban érdekelt, amely közeledik az euroatlanti szervezetekhez. Ehhez Magyarország kész politikai támogatást nyújtani a uniós és NATO-beli fórumokon - mondta Kovács a megbeszélések utáni beszámolójában a belgrádi magyar nagykövetségen. Kovács emlékeztette tárgyalópartnereit: Magyarországnak kulcsszerepe volt abban, hogy az EU alkotmányának alapelvei közé került a kisebbségek jogainak elismerése és védelme, s az EU mellett a NATO is alapvető követelménynek tekinti a kisebbségek védelmét. "Ezen a téren határozott lépéseket várunk a szerb vezetéstől és hatóságoktól, és nagy reményeket fűzünk Boris Tadic szerb elnök tevékenységéhez" - közölte Kovács.

Általános kisebbségellenes hangulat

A külügyminiszter közölte: "A belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, de az Európai Unió és a NATO elvárása is". Kovács szerint Szerbiában általános kisebbségellenes hangulat, és ennek a problémának a súlyosságát tárgyalópartnerei is érzékelték. Draskovic azt ígérte, megtalálja annak a módját, hogy nyilvánosan elítélje a kisebbségek elleni kilengéseket.

Kostunica is személyes fellépést ígért: a jövő héten találkozik a kisebbségi nemzeti tanácsok, a politikai pártok és az egyházak képviselőivel, és személyesen is ellátogat a magyarok lakta vajdasági településekre. Kovács és Kostunica egyetértett abban, hogy legelőször a rendőrség és az igazságszolgáltatás azonnali intézkedéseire van szükség, hosszabb távon pedig az oktatás-nevelésben kell lépéseket tenni.

'Revansvágy, bűnbak'

A magyar külügyminiszter véleménye szerint a vajdasági kisebbségellenes megnyilvánulásoknak részint az az oka, hogy a tartományban sok tízezer boszniai, horvátországi és koszovói szerb telepedett le, s van bennük egyfajta "revansvágy", hajlamosak a magyarokat bűnbakként kezelni. Kovács szerint a Vajdaság valaha a nemzetek közötti együttélésnek volt a mintapéldája, ezért van múltbeli pozitív példa, s a kisebbségek helyzetével nem a többségnek, hanem a kisebbségnek kell elégedettnek lennie. Draskovic úgy fogalmazott, hogy "a kisebbségek helyzete tükör, amelyben a többség önmagát nézheti meg".

Kovács László jelenlétében Draskovic a leghatározottabban elítélte a saját és Szerbia nevében a vajdasági magyarok elleni támadásokat, amelyek mögött szerinte nem áll sem a szerb nép, sem a szerb állam. Draskovic "a milosevici erők és a milosevici eszmék utolsó kétségbeesett vonaglásának", "primitív emberek" megnyilvánulásának nevezte a magyarellenes kilengéseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?