József, Bánk
-7 °C
0 °C

Felmondaná az orosz-ukrán gázbékét a kijevi parlament

2006.01.19. 19:12
Az orosz-ukrán gázmegállapodás felmondásáról és a múlt héten már megbuktatott kormány két miniszterének menesztéséről szavazott a kijevi parlament. Juscsenko elnök az alkotmánybíróságon semmisíttetné meg a parlamenti határozatokat, de a honatyák nem engedték felesküdni az így működésképtelen testület tagjait.

Az orosz-ukrán gázvitát lezáró megállapodás felmondására szólított határozatában az ukrán parlament. A 450 fős kijevi törvényhozás 246 képviselője támogatta a határozatot.

A parlament a múlt héten a gázmegállapodás miatti elégedetlenségében menesztette az ukrán kormányt. A január 1-től érvényes alkotmánymódosítás szerint ez már kötelező érvényű javaslat. Viktor Juscsenko államfő, aki eddig egyszemélyben dönthetett a kormány menesztéséről, az alkotmánybírósághoz fordult a kormánymenesztő határozat visszavonását kérve.

Az elmúlt napok hideg ideje miatt ismét kevesebb gáz érkezik Európába Ukrajna felől. Az orosz Gazprom vezetői állítják, hogy nemhogy nem csökkentették, hanem növelték a gázszállítások mennyiségét. Állításuk szerint az év eleji válsághoz hasonlóan ismét Ukrajna csapolja a gázvezetékeket.

A kijevi honatyák erre csütörtökön az igazságügyi és az energiaügyi miniszter, illetve a Naftogaz Ukrainy állami gázipari cég vezetőjének menesztését is megszavazta.

Juscsenko helyzetét nehezíti, hogy a parlament eddig megakadályozta az alkotmánybíróság már megválasztott tagjainak felesketését és a még hiányzó tagok megválasztását, így az alkotmánybíróság gyakorlatilag működésképtelen. Az alkotmánybíróságba az államfő, a parlament és a bírók közgyűlése is hat-hat személy nevez ki; a testület 18 tagja közül eddig 14-et neveztek ki, de ők sem tették le hivatali esküjüket.

Juscsenko tervei szerint az alkotmánybírák csütörtökön esküt tettek volna, ez azonban ismét elmaradt.

Ukrajnában március 26-án parlamenti választásokat tartanak.