Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szakadás az ukrán demokraták között

2006.04.18. 15:35
Az ukrán reformok leállításán dolgozik Juscsenko elnök pártja, állítja Julia Tyimosenko. A választásokon második helyen végzett, de Juscsenko és a szocialisták támogatásával kormányalapításra képes politikusnő vádjai szerint a korrupciós ügyekbe keveredett Porosenko elnöki tanácsadó keveri a kártyákat.

Viktor Janukovics oroszbarát pártjával szövetkeznének Viktor Juscsenko zavaros ügyekbe keveredett tanácsadói, állítja Julija Tyimosenko, az ukrán parlamenti választásokon a második helyen végzett pártszövetség vezetője, Viktor Juscsenko egykori szövetségese és első miniszterelnöke.

Tyimosenko szerint hiába írt alá pártja, a Julia Tyimosenko Blokk (BJT) szövetségi megállapodást az ukrán narancsforradalom idején a tüntetők oldalára állt Alekszandr Moroz féle szocialistákkal és Juscsenko A Mi Ukrajnánk (NU) pártjával, Juscsenko szövetségesei - Jurij Jekanurov, az oroszlakta keleti régióból származó kormányfő, a korrupciós botrányokba keveredett Petro Porosenko és Mikola Martyinenko - lepaktáltak a narancsforradalom vesztesével, az oroszbarát Viktor Janukoviccsal.

Tyimosenko és Juscsenko a 2004-es forradalomban még együtt harcoltak, de viszonyuk hamar megromlott, mert Tyimosenkónak azonnal összetűzése támadt az elnöki főtanácsadóként saját üzleti kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozó Porosenkóval. A csatát végül Tyimosenko vesztette el, lemondott, helyére az a Jekanurov került, aki háttere alapján inkább tűnt Janukovics és az oroszbarát rezsim barátjának, mint a nyugati orientáltságú Juscsenko emberének.

Keddi televíziós nyilatkozatában Tyimosenko éles kirohanást intézett "Jekanurov, Porosenko, Martyinenko és a NU többi olyan tagja ellen, akik gyakorlatilag a demokratikus koalíció szétverésén és az ukrajnai reformok leállításán dolgoznak", írja a BBC.

Tyimosenko másfél éve a Kucsma alatti privatizációk felülvizsgálatát ígérte, de közben őt is nyerészkedéssel vádolták. Tyimosenko ellen a Janukovicsot tevőlegesen is támogató Moszkvában körözést adtak ki.