Mátyás
-6 °C
1 °C

Vérontástól tart a hatalom Ukrajnában

2004.11.29. 10:56
Újraszámláltathatja az ukrajnai elnökválasztás szavazatait az ország legfelsőbb bírósága. Az elnökválasztások óta gyakorlatilag két részre szakadt országban tovább nőtt a megosztottság, a hivatalosan győztes orosz-barát Janukovicsot támogató keleti megyék a függetlenedést fontolgatják. A magát győztesnek tekintő ellenzéki Juscsenko büntetőeljárással fenyegeti a szeparatistákat.

Megkezdte az ukrajnai elnökválasztás eredményeit kétségbe vonó ellenzéki kereset tárgyalását az ország legfelsőbb bírósága. A függetlennek számító testület hivatalosan nem semmisítheti meg a választási eredményeket, de elrendelheti a szavazatok részleges vagy teljes újraszámlálását, jelentette a BBC. A bíróság leghamarabb a hét végére hozhatja meg döntését.

Újraszámoltathatnak

A bíróság által visszavonatott, a parlament által is semmisnek nyilvánított hivatalos eredmények szerint az elnökválasztást a hatalom embere, Viktor Janukovics kormányfő nyerte a szavazatok 49,46 százalékával. Viktor Juscsenko, a nyugat-barát ellenzék elnökjelöltje 46,61 százalékot szerzett.

Juscsenko és hívei szerint az eredményt tömeges csalásokkal befolyásolta a kormányzat. Vádjait a nemzetközi megfigyelők is alátámasztották, az Európai Biztonsági és Együtműködési Szervezet (EBESZ) és az amerikai szenátus külügyi bizottságának delegációja egyaránt "szervezett választási csalásokról" számolt be. A kormánypárt fő bázisának számító Donyeck és Luhanszk megyékben már-már a szovjet időket idéző választási részvételt mértek, a kilencven százalék fölötti adatok valóban csalásokra utalnak.

Szakadárok

Az Egyesült Államok és az Európai Unió az elnökválasztás megismétlését követeli, a hétvégén az orosz-barát Janukovicsot korábban győztesnek elismerő Vlagyimir Putyin is jelezte, hogy nem ellenezné a szavazás megismétlését.

A kettészakadt ország

A szavazás lezárulta óta eltelt egy hétben az ellenzék mindennap százezreket mozgósító tömegtüntetéseket tartott Kijev utcáin, Ukrajna pedig gyakorlatilag két részre szakadt. A Janukovicsot támogató keleti megyékben már az elszakadást tervezik, Donyeck körzetében december 15-én a terület autonómiájáról tartanának népszavazást.

Vérontástól tartanak

A kormánypártok eközben egyre inkább nyugati összeesküvést sejtenek az ellenzéki mozgalom mögött. "Biztos vagyok benne, hogy Washingtonban mozgatják a szálakat", jelentette ki Olekszandr Baranov kormánytanácsadó az AFP-nek.

Janukovics mindeközben már vérontástól tart. "Egy lépésre vagyunk a penge élétől, ha egy csep vér is folyik, már nem akadályozhatjuk meg a vérontást", mondta Szeverodonyeckben a kormányfő.

A feszültséget csak tovább fokozza, hogy Juscsenko hallani sem akar a keleti országrész elszakadásáról. "Azokkal szemben, akik a szeparatizmust éltetik, az ukrán alkotmány szellemében büntetőjogi eljárást indítunk", jelentette ki a magát elnöknek tekintő ellenzéki jelölt. Legfőbb szövetségese, Julija Tyimosenko nála is tovább ment, Janukovics és a népszavazást támogató kelet-ukrajnai regionális vezetők leváltását követelte Leonyid Kucsma távozó elnöktől.