Valér
2 °C
8 °C

Elszakadnának Ukrajnától a déli és keleti régiók

2004.11.28. 02:46
Határozatot fogadtak el Ukrajna keleti és déli főként oroszok által lakott régióinak vezetői, hogy népszavazás döntsön arról, elszakadjanak-e az anyaországtól, ha az általuk támogatott, vitatott eredményű választáson nyertes Viktor Janukovics győzelmét megsemmisítik. A tervet mindkét elnökjelölt elfogadhatatlannak tartja. Donyeckben több újságírót is megvertek.
Népszavazást akarnak rendezni a zömmel orosz ajkú kelet- és dél-ukrajnai régiók autonómiájáról a szóban forgó térségek vezetői.

Egyhangúlag úgy határoztak vasárnap az ország keleti részénfekvő Szeverodonyeckben tartott tanácskozásukon, hogy decemberben le kell bonyolítani e referendumot.

Az ellenzék utlimátumot intézett Kucsmához

Viktor Juscsenko, Nyugat-barát ellenzéki elnökjelölt bűnvádi eljárással fenyegette meg ezeket a megyei vezetőket. A Mi Ukrajnánk ellenzéki pártszövetség vezetője Kijevben ötszázezer támogatója előtt törvénytelennek nevezte és elítélte a dél- és kelet-ukrajnai régiók szakadár törekvéseit.

Vasárnap este az ellenzéki Julija Timosenko ultimátumot intézett Leonyid Kucsma elnökhöz, amiben felszólította a leköszönő ukrán államfőt, mentse fel tisztségéből Viktor Janukovics kormányfőt a választási eredmények meghamisítása miatt, valamint haladéktalanul váltsa le Donyeck, Luhanszk és Harkov megye szakadár vezetőit, és utasítsa a főügyészt, hogy haladéktalanul vonja felelősségre őket törvénytelen cselekedeteikért.

Egy lépésre a szakadéktól

Leonyid Kucsma távozó elnök szintén alkotmány- és törvényellenesnek nevezte a dél- és kelet-ukrajnai megyék elszakadási törekvéseit. Óvatosságra intette ezzel kapcsolatban híveit Viktor Janukovics oroszbarát ukrán kormányfő, a hatalom elnökjelöltje is.

A kettészakadt ország

"Ukrajna egy lépésnyire van a szakadéktól, összeomlás veszélye fenyegeti" - figyelmeztetett őket vasárnap a szeverodonyecki tanácskozáson, amely "népképviselők kongresszusának" nevezi magát. A határozattól Janukovics elhatárolódott, ugyanakkor felszólította az ellenzéki tüntetőket, hagyjanak fel az egy hete tartó általános blokádjukkal.

Bővebben a megosztott Ukrajnáról >>>

Az Európai Unió és Viktor Juscsenko tábora azt szeretné, ha a nemzetközi normák szerint megismételnék az elnökválasztás második fordulóját, és újabban ezt az ötletet már Oroszország sem vetette el, írja a BBC.

Újságírókat vertek Donyeckben

Ismeretlenek rátámadtak vasárnap este az ADR német televízió, a Reuters és az Ukrinform hírügynökség és a Szalon című helyi lap munkatársaira a Donyeck megyei közigazgatási hivatal épületénél, miközben a Mi Ukrajnánk pártszövetség támogatóinak gyűléséről készültek tudósítani.

Az állami hírügynükség, az Ukrinform tudósítójának kezéből egy ismeretlen férfi verte ki, majd taposta össze a fényképezőgépet, miután megtudta, hogy az újságíró az ellenzéki Kijevből érkezett.

Az Ukrinform tudósítója elmondta, hogy ismeretlenek megverték az ARD német televízió forgatócsoportját is, amelynek tagjai között három orosz állampolgár volt, illetve a Reuters és a Szalon című donyecki lap fotoriportereinek gépét vörös festékkel leöntötték.

A választási bizottság hajthatatlan

Az ukrán parlament érvénytelennek nyilvánította szombati rendkívüli ülésén az elnökválasztás november 21-i második fordulóját. A törvényhozó testület határozata szerint a voksoláson tömeges törvénysértések történtek, és az eredmény nem tükrözi teljes mértékben az ukrán nép akaratát.

A parlamenti képviselők felkérték az államfőt, hogy december 1-ig nyújtson be javaslatot a parlamentbe a központi választási bizottság (CVK) tagjainak idő előtti visszahívásáról, és tegyen javaslatot az új bizottsági tagok személyére. A parlament politikai állásfoglalásának nincs kötelező érvénye, a választások területi eredményeinek megsemmisítére csak a CVK jogosult, a legfelsőbb bíróság döntése alapján. A bíróság hétfőre tűzte ki a Juscsenko által benyújtott panaszok tárgyalását.

Az ukrán központi választási bizottság elnöke nem tartja indokoltnak a második forduló eredményének megsemmisítését. Szergej Kivalov, a testület vezetője azzal indokolta elutasító álláspontját, hogy a 225 választási körzet szavazatait rögzítő jegyzőkönyveket az eredményt vitató Viktor Juscsenko képviselői is aláírták, s ezek összesítése alapján hidették ki győztesnek Viktor Janukovicsot.

Megosztotta a magyarokat is

Az elnökválasztási viszály tovább mélyítette a kárpátaljai magyar szervezetek közötti ellentéteket is. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és társszervezetei az oroszbarát Viktor Janukovicsot tekintik törvényesen megválasztott államfőnek, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) álláspontja szerint viszont a hatalom csalással vette el az európai orientációjú Juscsenko győzelmét.