Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A rendvédelmi szervek átálltak az ellenzék oldalára

2004.11.25. 21:59
Az ellenzék oldalára álltak át az ukrán rendvédelmi szervek, a legfelsőbb bíróság pedig letiltotta az ukrán választási bizottság hivatalos eredményeit, és vizsgálatot indít az ellenzéki Viktor Juscsenko által beadott panaszok ügyében. A választási csalások miatt az Egyesült Államok nem hajlandó elismerni az eredményeket, Oroszország és az EU békés rendezést sürget, de a választást illetően ellentétes állásponton vannak. Kijev központjában a milliót is eléri a demonstrálók száma, csütörtöktől békés eszközökkel megbénítják a kormányivatalok működését. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is Ukrajnába utazik.
Az ukrán legfelsőbb bíróság (lb) csütörtökön megtiltotta, hogy egyelőre bármilyen hivatalos közlemény megjelenjen az elnökválsztás eredményéről, nem sokkal később este az ellenzék oldalára átálltak a rendvédelmi szervek.

#alt#
Legfrissebb képeink
11.24., 11.23., 11.23.
Nem iktatják be Janukovicsot

Mint az lb közölte, november 29-én megvizsgálja Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt azon panaszát, amely szerint a választásokon csalások történtek. A CVK szerdán hivatalosan hirdette ki, hogy Viktor Janukovics jelenlegi miniszterelnök nyerte az ukrán elnökválasztást. Az ukrán jogszabályok szerint az lb nem tudja a választás eredményeit semmissé tenni, de a CVK feloszlatásával, új választások kiírását rendelheti el.

A döntés azt is jelenti, hogy késik Viktor Janukovics miniszterelnök elnöki beiktatása, Leonyid Kucsma jelenlegi államfő viszont egyelőre hivatalban marad. Ennek ellenére csütörtökön Viktor Janukovics is letette az elnöki esküt a parlamentben, mint kedden Juscsenko, de a házelnök nem jelent meg az ülésen.

Szabad az egyik ukrán
vezető tévécsatorna
Engedélyezte az ukrán hatalom fő médiatámaszai közé tartozó Sztudio 1+1 tévécsatorna vezetése, hogy újságíróik ezentúl elfogulatlan beszámolókat készítsenek az ukrajnai politikai válságról és országszerte sugározhassák az elnökválasztás vitatott eredménye miatt kitört népes ellenzéki tüntetésekről készült felvételeket - közölték csütörtökön a csatorna újságírói.
Fogyatkozóban van egyébként a parlamenti többsége a kormányfőnek, miután a szocialista frakció után a kommunista párt is ellenzékbe vonult, és tüntetőleg nem jelent meg Janukovics eskütételénél.

Ellenzéki oldalon a rendvédelmi szervek

Az ukrán rendvédelmi szervek átállnak az ellenzék oldalára - jelentették be e szervek képviselői csütörtök este Kijevben, a Függetlenség terén tartott nagygyűlésen.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészség és a különleges egységek képviselői nyilatkozatot olvastak fel a tüntetők előtt, amelyben támogatásukról biztosították Viktor Juscsenkót, az ellenzék elnökjelöltjét.

Véglegesen kettészakadhat Ukrajna >>>

A tüntetők adtak enni az éhes rohamrendőröknek

Az ukrán ellenzék nemzeti megmentési bizottságot hozott létre az alkotmány védelmére, a Függetlenség téren csütörtök este ismertetett első kiáltványában a testület a néphatalom megújításáról rendelkezik

A Viktor Juscsenko vezette nemzeti megmentési bizottság nemzeti önvédelmi szervezetet hoz létre, amelynek feladata a közrend, az emberi jogok és szabadságjogok biztosítása.

Csütörtök délelőttől több megyében lezárja a nemzetközi főutakat az ukrán ellenzék, tiltakozva az elnökválasztás eredménye miatt. Kijev központjában csütörtökön a milliót is elérte a demonstrálók száma.

Az elnöki hivatalból csütörtök délután több terepjáróval iratokat szállítottak el. A tüntetők megpróbálták megakadályozni az elszállítást, de az épületet őrző különleges rendőri erők közbeavatkoztak. A rohamrendőrök később a tüntetőktől kértek ennivalót, mint mondták, két napja nem kaptak enni.

Juscsenko, a Nyugat barátja
Viktor Andrijovics Juscsenko 1954-ben született az orosz határ menti Szumszka tartományban. Közgazdaságtant végzett, majd 1976-tól a szovjet állami bankban dolgozott. 1993-tól az Ukrán Nemzeti Bank munkatársa, 1997-től elnöke. 1999-ben Leonyid Kucsma kinevezte miniszterelnöknek. Kormányzása idején az addig haldokló ukrán gazdaság fejlődésnek indult, bár kritikusai szerint ez kevésbé az ő, mintsem az általános gazdasági fellendülés érdeme volt.
Hamarosan azonban konfliktusba keveredett a szén- és földgázipart irányító gazdasági csoportokkal, aminek eredményeképpen 2001-ben kénytelen volt lemondani. Bár 2002-ben megnyerte a választásokat Mi Ukrajnánk nevű pártjával, nem sikerült kormányt alakítania. Ma az egyik legnépszerűbb politikus Ukrajnában. Mérsékelten jobboldali és liberális programjában Ukrajna európai integrációját ígéri. A karakteres politikus arcát egy közelmúltbeli betegség miatt kiütések borítják, amit állítása szerint szándékos ételmérgezés okozott, ám ezt nem bizonyították.
Janukovics, a rablásért elítélt kormányfő
Viktor Janukovics a világ talán első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke, aki rablásért ült börtönben (1968 és 1970 között). Belorusz család gyermekeként született, technikumot végzett. Gazdasági karrierje, a hátországának számító kelet-ukrajnai, orosz többség által lakott Donyeck megyében kezdődött egy közlekedési vállalat vezetőjeként. 1997-ben a donyecki járás kormányzója lett.
2001-ben doktori fokozatot szerzett nemzetközi jogból, de nyilvánosságra került kézírásából kiderül, még saját tisztségét és feleségének nevét sem volt képes helyesen leírni. Kritikusai szerint egyszerű bűnöző, a donyecki bűnszövetség, klán tagja, de ezt hitelt érdemlően senkinek sem sikerült bizonyítania. Populista, erős kezű politikus hírében áll. Ukrajna Oroszországhoz való kötődését erősítené, programjának fő elemét populista, jóléti intézkedések jelentik, ami ellenzői szerint lehetetlen a jelenlegi gazdasági helyzetben.
Nincs egyetértés a nyugat és az EU között

A választási eredmények szerdai kihirdetése után Colin Powell amerikai külügyminiszter kijelenetette, az Egyesült Államok nem fogadja el a választások eredményét.

A konfliktus békés rendezésére szólította fel Ukrajnát Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint az európai vezetők az EU és Oroszország közötti csütörtöki Hágában rendezett tárgyaláson. Az orosz elnök szerint a választási eredmények megkérdőjelezése - alkotmányos úton - csak a bíróság feladata lehet.

"Erkölcsileg nincs jogunk ahhoz, hogy a válság részére sodorjunk egy nagy európai országot" - jelentette ki a találkozó után az unió soros elnökségét betöltő Hollandia miniszterelnöke. "Egy legitim kormány felállása a legfontosabb volna a választási procedúra kivizsgálásához" - fogalmazott Jan Peter Balkenende.

A feszültség ugyanakkor nem csillapodott az EU és Oroszország között az események megítélésében, Putyin csütörtökön másodszor is gratulált Viktor Janukovicsnak az elnökség elnyerésért, az unió az USA és Kanada mellett továbbra sem ismeri el a CVK eredményeit, írja a BBC.

Csütörtökön rendezési tervvel állt elő Alexander Kwasniewski lengyel államfő, akit Leonyid Kucsma leköszönő ukrán államfő kért fel közvetítésre az ukrajnai konfliktus politikai megoldása érdekében. A terv előirányozza a vitatott szavazatok ellenőrzését, az erőszakról való tartózkodást, valamint a hatalom és az ellenzék közötti kerekasztal-tárgyalásokat, jelentette az MTI.

Az ukrajnai belpolitikai válság felszámolásának az elősegítésére pénteken Kijevbe utazik Javier Solana az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ezt Solana szóvivője, Cristina Gallach közölte Brüsszelben csütörtök este. A főképviselő célja, hogy elérje: az áldatlan helyzetet párbeszéd és tárgyalás útján rendezzék. A tervek szerint Solana találkozik a válságba sodródott összes politikai erő képviselőivel.

Készek megismételni a választásokat

A választási csalások miatt kilépett a kormányból Oleg Hajduk az ukrán gazdasági miniszter-helyettes. "Ha az EU nem ismeri el az eredményeket, milyen integrációról beszélünk?" - jelentette ki a lemondását már szerdán megíró kormánytag. Délután a kijevi városi tanács bejelentette, nem ismeri el a CVK által közzé tett eredményeket. Az ukrán hadsereg nyugati parancsnoksága megerősítette, nem avatkozik bele a "politikai folyamatokba".

Olekszandr Zincsenko, Juscsenko kampányfőnöke bejelentette, az ellenzék kész megfontolni az elnökválasztás megismétlését azzal a feltétellel, hogy a választást az EBESZ és más nemzetközi szervezetek égisze alatt tartsák. Az ellenzék azt a feltételt szabja a szavazás megismétléséhez, hogy változtassák meg a CVK összetételét, a jelenlegi kormány pedig mondjon le.

Türkmenisztáni párhuzam

Lech Walesa lengyel exállamfő ugyancsak Kijevbe utazott, hogy segítsen a rendezésben. Leonyid Kucsma a litván államfőt is megkérte, hogy foglalkozzon a politikai válság megoldásában. Az ukrán államfő csüötrötki bejelentése szerint a polgárháború sem elképzelhetetlen.

Az ukrán elnökválasztás eredményét megkérdőjelezte az Európai Unió és az Európai Biztonság és Együttműködési Szövetség (EBESZ) is, aminek több mint ezer megfigyelője vett részt a választáson.

A legsúlyosabb törvénysértéseket Donyeck, Luhanszk, Szumi és Mikolajiv megyében követték el. A nemzetközi megfigyelők a türkmenisztáni választásokhoz hasonlították a Donyeck megyei voksolást, ahol 95 százalékos részvétel mellett a szavazók 98,5 százaléka támogatta a hatalom jelöltjét.

Útfoglalók

Az ellenzék országos tiltakozóakciókat hirdetett, ennek során több megyében, köztük Kárpátalján lezárják a nemzetközi főutakat, valamint békés eszközökkel blokád alá veszik a kormányépületeket, ahonnan péntektől nem engednek ki senkit, és tudtukon kívül nem mehet be senkit. Juscsenko, aki elnöknek tekinti magát, délután hirdeti meg a nemzeti engedetlenség újabb lépéseit, tájékoztatta a Kijevben tüntető többszázezres tömeget Olekszandr Zicsenko, az ellenzéki vezér szóvivője.

A nem hivatalosan már az elnöki esküt is letevő Juscsenkót több város önkormányzata és számos ukrán külképviseleti dolgozó mellett most már a kijevi ügyészség is támogatja. "Nem leszünk fegyver az oligarchák és a hatalmon lévő más bűnözők kezében, mi Ukrajna ügyészsége vagyunk", áll nyilatkozatukban. Az elnökjelölt közlése szerint több tízezer katona és rendőr is az oldalára állt.

Megtorlások

A hatalom is akcióba lépett, a Belügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy ismeretlen tettesek ellen nyomozást indított a Sevcsenko Egyetem és az elnöki hivatal elfoglalásának kísérlete miatt. Az ellenzéki tüntetők kedd éjjel vették körbe az elnöki palotát, a hallgatóit a tüntetésektől eltiltó Sevcsenko Egyetem elé szerdán vonultak a Pora ifjúsági szervezet tagjai.

Bővebben az elnöki palota előtti tüntetésről>>

A CVK a többszázezres tiltakozások ellenére szerdán az EBESZ és az amerikai szenátus külügyi bizottságának panaszait figyelmen kívül hagyva Viktor Janukovicsot, Leonyid Kucsma elnök kiszemelt utódját hirdette ki győztesnek. A vesztes Juscsenko szerint döntésével a polgárháború szélére sodorta a két részre szakadt országot.

Bővebben a polgárháború szélére sodródott országról>>

A kettészakadt ország

A tiltakozások harmadik napján a kormánypártok is mozgósították híveiket. A legnagyobb választási csalások helyszínéről, az orosz többségű kelet-ukrajnai megyékből vasúton és repülővel is szállították a fővárosba Janukovics támogatóit. Az ellenzék értesülései szerint orosz fegyveres alakulatok is érkeztek Kijevbe.

Bővebben>>

Kárpátalján Ungváron Juscsenko hívei húszezres létszámban tüntettek, hogy tiltakozzanak a választási eredmények ellen. Az ellenzék által kihirdetett általálános politikai sztrájkhoz csatlakoztak az iskolák is.

Kárpátalján Juscsenko a szavazatok 55 százalékát, míg Janukovics csak 40,7 százalékát szerezte meg. Még a végeredmény kihirdetése előtt a megyei tanács úgy döntött, hogy Juscsenko szavazattöbbsége ellenére Viktor Janukovics elnökségét támogatja, írja az MTI.