Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kijevbe tartanak a kormány támogatói

"Készek vagyunk megismételni a választások második fordulóját, ha azt egy tisztességes központi választási bizottság fogja ellenőrizni" - jelentette ki Juscsenko több tízezres tömeg előtt Kijev főterén, ahol támogatói már harmadik egymást követő napja tüntetnek. Közben a megkérdőjelezett hitelességű választásokon győztesnek kihirdetett Viktor Janukovics kormányfő hívei sem tétlenkednek, tizenegy vasúti szerelvénnyel és repülőgépekkel indultak meg a miniszterelnök hátországának számító Donyeckből a fővárosba.
#alt#
Legfrissebb képeink
Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelölt szerdán közölte, hogy kész részt venni egy megismételt elnökválasztáson, amennyiben azt tisztességesen bonyolítják le. "Készek vagyink megismételni a választások második fordulóját, ha azt egy tisztességes központi választási bizottság fogja ellenőrizni" - jelentette ki Juscsenko több tízezres tömeg előtt Kijev főterén, ahol támogatói már harmadik egymást követő napja tüntetnek.

Eredményhirdetés

Nem sokkal a bejelentés előtt Viktor Janukovics kormányfőt találta győztesnek az ukrán központi választási bizottság, amely szerdán befejezte az elnökválasztás második fordulójában leadott szavazatok összeszámlálását.

Ukrán internetes hírportálok értesülése szerint a szavazók 49,52 százaléka támogatta a Leonyid Kucsma távozó elnök utódjául kiszemelt kormányfőt, 46,66 százalékuk pedig az ellenzék jelöltjét,

Kifogások

Viktor Juscsenkót. Juscsenko hívei éppen a választási bizottság feloszlatását és a szavazatok újraszámolását követelik napok óta, a választásokon tapasztalt csalásokra hivatkozva. A választások tisztaságát a nyugati megfigyelők is megkérdőjelezték, az amerikai szenátus küldöttsége "szervezett csalásokat" tapasztalt. Solomon Passi, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke ismételten a választási szabálytalanságok kivizsgálására szólította az ukrán hatóságokat. Az EBESZ és az amerikai szenátus külügyi bizottsága szerint is összehangolt csalások jellemezték a szavazást, ezért nem ismerték el annak végeredményét.

Készülődés

Szerdán napközben betontömbökkel és homokkal megrakott teherautók érkeztek Viktor Janukovics kormányfő, az elnökválasztásokat a hivatalos adatok szerint megnyerő jelölt kampányközpontjához, jelentette az MTI. A kampánystáb épületénél több, donyecki és luhanszki rendszámú autóbusz is parkol. Az ellenzék szerint Donyeckben és Luhanszkban csalták el a választásokat. A főként oroszok lakta bányavidék Janukovics és Kucsma legfőbb bázisa.

Juscsenko, a Nyugat barátja
Viktor Andrijovics Juscsenko 1954-ben született az orosz határ menti Szumszka tartományban. Közgazdaságtant végzett, majd 1976-tól a szovjet állami bankban dolgozott. 1993-tól az Ukrán Nemzeti Bank munkatársa, 1997-től elnöke. 1999-ben Leonyid Kucsma kinevezte miniszterelnöknek. Kormányzása idején az addig haldokló ukrán gazdaság fejlődésnek indult, bár kritikusai szerint ez kevésbé az ő, mintsem az általános gazdasági fellendülés érdeme volt.
Hamarosan azonban konfliktusba keveredett a szén- és földgázipart irányító gazdasági csoportokkal, aminek eredményeképpen 2001-ben kénytelen volt lemondani. Bár 2002-ben megnyerte a választásokat Mi Ukrajnánk nevű pártjával, nem sikerült kormányt alakítania. Ma az egyik legnépszerűbb politikus Ukrajnában. Mérsékelten jobboldali és liberális programjában Ukrajna európai integrációját ígéri. A karakteres politikus arcát egy közelmúltbeli betegség miatt kiütések borítják, amit állítása szerint szándékos ételmérgezés okozott, ám ezt nem bizonyították.
Janukovics, a rablásért elítélt kormányfő
Viktor Janukovics a világ talán első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke, aki rablásért ült börtönben (1968 és 1970 között). Belorusz család gyermekeként született, technikumot végzett. Gazdasági karrierje, a hátországának számító kelet-ukrajnai, orosz többség által lakott Donyeck megyében kezdődött egy közlekedési vállalat vezetőjeként. 1997-ben a donyecki járás kormányzója lett.
2001-ben doktori fokozatot szerzett nemzetközi jogból, de nyilvánosságra került kézírásából kiderül, még saját tisztségét és feleségének nevét sem volt képes helyesen leírni. Kritikusai szerint egyszerű bűnöző, a donyecki bűnszövetség, klán tagja, de ezt hitelt érdemlően senkinek sem sikerült bizonyítania. Populista, erős kezű politikus hírében áll. Ukrajna Oroszországhoz való kötődését erősítené, programjának fő elemét populista, jóléti intézkedések jelentik, ami ellenzői szerint lehetetlen a jelenlegi gazdasági helyzetben.
Janukovics kampányfőnöke szerint a kormányépületekkel szemben felvert kormánypárti sátortáborban "fegyelmezett zaporizsjai kozákok" vannak, és a kampánycsapat azon van, hogy semmi gondot ne okozzanak.

Az ukrán vasutasok jelentése szerint tizenegy vasúti szerelvényen indultak meg a kormánypárti jelölt hívei a Viktor Janukovics kormányfő hátországának számító Donyeckből a fővárosba. A Juscsenko-párti vasútasok készek megállítani a szerelvényeket. Időközben kiderült, hogy a szokásos napi három-négy járat helyett az elmúlt huszonnégy órában több tucat repülőgép érkezett Kijevbe Donyeckből és Dnyípropetrovszkból. Ezt a Korreszpondent.net című ukrán internetes hírportál a kijevi repülőtér, az érkező járatokat is feltüntető honlapjára hivatkozva közölte.

Janukovics sajtófőnöke szerint a kormányfő kampánystábja arra kéri a keleti megyékben lakó támogatókat, hogy ne jöjjenek Kijevbe. Az ellenzék támogatói is gyülekeznek Kijevben, szerda délelőtt ismét százezrnél többen követelték Juscsenko beiktatását.

Békés, sarkköri állapotok

Az Index helyszíni tudósítói szerint néhány ezer donyecki bányász táborozott le a Dinamo Kijev stadionjánál. A kormánypárti tüntetők kék-fehér szalagokkal különböztetik meg magukat a narancssárga színeket viselő ellenzékiektől. Az Index értesülései szerint a kijevi polgármester utasította a városi rendőrséget, hogy védjék meg az ellenzéki tüntetőket az esetleges támadástól. A helyiek szerint ugyanakkor kicsi a valószínűsége annak, hogy a két tábor összecsapjon, a hírekkel szemben a városban viszonylagos nyugalom van, Kijev belvárosa békés.

"Erősen havazik, az ellenzéki tüntetők sátorvárosa sarkkutató bázisra kezd hasonlítani", jelentette az Index helyszíni tudósítója. Beszámolója szerint erősödött az ellenzéki tábor, legutóbb Vlagyimir Klicsko nehézsúlyú profi bokszoló intézet lelkesítő szónoklatot az egybegyültekhez. A Pora ifjúsági szervezet tüntetői a Sevcsenko Egyetem elé vonultak, mivel az ukrán Petőfiről elnevezet oktatási intézmény a fővárosban egyedüliként nem engedi utcára vonulni diákjait.

Kucsma elnök is nyugalmat hirdet, utasította a hadsereget, hogy "semmiképpen ne avatkozzon be az eseményekbe", jelentette az UT1 állami televízió. Olekszandr Kuzmuk védelmi miniszter tagadta a hadsereg mozgósításáról és átcsoportosításáról érkező híreket. "Minden pletykával és provokatív nyilatkozattal szemben biztosítani szeretném önöket, hogy nem került sor katonák vagy katonai felszerelések előre nem tervezett átcsoportosítására. És nem is lesznek ilyen átcsoportosítások a jövőben", idézi az MTI Kuzmuk közleményét.

A kettészakadt ország

Átálltak a rendőrök

Bár az éjszaka folyamán úgy tűnt, hogy tárgyalásokon rendeződhet a helyzet, Juscsenko szerda reggel bejelentette, hogy mégsem tárgyal Leonyid Kucsma államfővel és protezsáltjával, a választásokat a hivatalos eredmények szerint megnyerő Viktor Janukoviccsal. Olekszandr Zincsenko, a magát nyertesnek nyilvánító ellenzéki jelölt, Viktor Juscsenko sajtófőnöke szerint Kucsma szerdán Szentpétervárra utazik, "az ellenzék pedig nem tárgyal az orosz oligarchákkal".

Juscsenko szerda hajnalban még beleegyezett, hogy a három politikus tárgyaljon a feszült helyzetről. Hívei késő este még a rohamrendőrökkel néztek farkasszemet az ukrán elnöki hivatalnál, hajnalra azonban hazaszivárogtak. Napközben félmilliós tömeg gyűlt össze az ukrán parlament előtt, ahol a választásokat a hivatalos eredmények szerint elvesztő, de választási csalásokat gyanító Viktor Juscsenko pártja az országos választási bizottságot (CVK) leváltó bizalmatlansági indítvány megszavazására készült. Hívei a parlamenti puccs kudarca után az elnöki palota előtt néztek farkasszemet a rohamrendőrökkel, akik egy része végül a tüntetők oldalára állt át.

Bővebben az elnöki palota előtti tüntetésről>>

Juscsenko oldalára állt át szerdán Ukrajna budapesti nagykövetsége. A követség egy, az AFP-nek nyilatkozó, a neve elhallgatását kérő diplomatája szerint a nagykövetség a nép akaratát követi és az ellenzék jelöltjét támogatja. "A szavazatok tisztességes újraszámolása mellett és a csalás ellen vagyunk", mondta. Jurij Muska nagykövet szerint "a nagykövetségnek nincs felhatalmazása állást foglalni az elnökválasztás kérdésében, amíg nincs végleges eredmény", jelentette az MTI. A nagykövet nem tud arról, hogy bármely munkatársa nyilatkozott volna az AFP-nek. A követség épülete előtt délután a Magyarországon tanuló ukrán diákok kivnnak demonstrációt tartani. A madridi ukrán nagykövetség több munkatársa is Juscsenkót támogatja.

Blokád alatt volt a parlament

Az oroszok az EU-t bírálják
Moszkva kedd este azzal vádolta az EU-t, hogy jogtalan, erőalkalmazó lépésekre serkenti az ukrán ellenzéket az elnökválasztási eredmények felülvizsgálatának szorgalmazásával. Az orosz külügyi tárca szerint ugyanis a felülvizsgálat sürgetésével ért fel az EU-elnökségnek az a nyilatkozata, amely szerint az ukrán elnökválasztás második fordulójának eredményei nem tükrözték teljes mértékben az ukrán nép akaratát.

A moszkvai tárca úgy vélte, hogy a nyugati propaganda már az első fordulóban is egyetlen álláspontot sugallt: vagy Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt győz, vagy a választások nem felelnek meg a nemzetközi normáknak, hamisak és antidemokratikusak.

A választások eredményét vitató elnökjelölt korábban a parlamentben jelképesen letette a hivatali esküt. Bár lépése jogi következményekkel nem bír, Juscsenko mégis magára vállalta az ukrán polgárok érdekeinek képviseletét. "Egy lépésre állunk a drámai eseményektől", jelentette ki az ukrán parlament rendkívüli ülésén Juscsenko. A parlament ülése eredménytelen lett, mivel nem jelent meg a határozatképességhez kellő számú képviselő.

A parlament előtt összegyűlt félmilliós tömeg kora este egyszer megrohanta az épületet, áttörte a parlamentet körülvevő kordonokat. Az épületet végül nem szállta meg, sőt, visszahúzódott az eredeti kordon mögé. A parlamentet védő biztonságiak ennek ellenére teljes egészében lezárták az épületet.

Bővebben a parlament elleni rohamról>>

Ugyan a tüntetők hétfőn még a demonstráció szétverésétől tartottak, ez nem történt meg. Így kedden délelőtt tíz órára pedig újból megtelt a Függetlenség tér. Már kora reggel tízezrek gyűltek össze Kijev központjában, két nappal az ellenzék szerint elcsalt választások után az ellenzéki jelölt győzelmének kihirdetését követelve. A békés tiltakozókhoz vidéki pártolóik is csatlakoztak, a helyiek pedig élelemmel segítik a két napja kitartó keménymagot.

Bővebben a békés forradalom második délelőttjéről>>

Beavatkozásra készek

#alt#
Tekintse meg délután készült képeinket!
(2004.11.23.)
Bár Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk ellenzéki párt kisebbségben van, a kormánypártok közül is akadnak támogatói, többek között Alekszander Moroz vezette szocialisták. Ha a bizalmatlansági indítvány sikerrel jár, az új CVK megkezdheti a vitatott szavazatok újraszámlálását.

A parlament elé vonulás ugyanakkor kockázatos is lehet, az ukrán Legfőbb Ügyészség, a nemzetbiztonság és a hadsereg hétfői közleménye szerint a fegyveres erők készek "gyorsan és hatásosan" közbeavatkozni, ha veszélyben látják az ország alkotmányos rendjét.

Bővebben a tüntetés szétverésétől tartó demonstrálókról>>

Az ellenzéki tömegtüntetés a vasárnapi győzelmi ünneplésből alakult ki hétfő reggel. A délelőtti demonstráció délután háromkor vált tömegtüntetéssé, amikor Juscsenko megkérdőjelezte a választások eredményét. A tömeg alkotmányos forradalomra készült, Juscsenko utasítására a CVK leváltásár kívánták kikövetelni a parlamenttől.

Bővebben a hétfő délelőtti eseményekről>>

Hét város már átállt

#alt#
Tekintse meg képeinket! (2004.11.23.)
Az este során több város, Kijev, Ivano-Frankovszk és Lvov is Juscsenkót ismerte el a választások győztesének. Közös nyilatkozatuk alapján készek teljesíteni a legitim államfőnek tekintett ellenzéki politikus minden utasítását és rendeletét. A három lázadó városhoz időközben Ternopil, Vinnicja, Luck és Hmelnyickij is csatlakozott. Kijev mellett Ungváron és Lvovban is tömegdemonstrációk kezdődtek a "választások valódi eredményének" nyilvánosságra hozatala érdekében. Lvovban kedden százezren, az északkeleti Szumi városában ötvenezren vonultak az utcákra.

Bővebben a városok lázadásáról>>

Az ellenzék által vitatott választási eredmények az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, illetve az amerikai szenátus külügyi bizottságának megfigyelői szerint is "összehangolt csalások" alapján születtek meg. A nyugati kételyek ellenére Vlagyimir Putyin sietve ismerte el győztesnek az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfőt.