József, Bánk
-7 °C
0 °C

Újraszámolná a szavazatokat az ukrán ellenzék vezére

2004.11.24. 20:25
Tömegesen meghamisított választási eredményekről, a szavazatok újraszámolásáról és egy megismételt, tisztességes választásról szónokolt Kijev főterén az ukrán ellenzéki elnökjelölt. A kormányoldal hívei vonatokkal és repülőjáratokkal tartanak az ukrán fővárosba. Az ukrán központi választási bizottság szerdán Janukovicsot hirdette ki győztesnek, Juscsenko "nyílt harcra" szólította fel híveit.
#alt#
Legfrissebb képeink
A nemzetközi közösség rosszallása, figyelmeztetései ellenére Viktor Janukovicsot hirdette ki szerda este az elnökválasztás győztesének az ukrán központi választási bizottság. Szerhij Kivalov, a bizottság elnöke bejelentette: az elnökválasztás második fordulójában országosan Viktor Janukovics kormányfőre 15 093 691 állampolgár - a szavazók 49,46 százaléka -, míg az ellenzék jelöltjére, Viktor Juscsenkóra 14 222 289 állampolgár - 46,61 százalék - adta le voksát. Az ellenzéki vezér nem ismeri el a hivatalos végeredményt, a bejelentést követően a kijevi Függetlenség terén többszázezer tüntető előtt országos politikai sztrájkra szólította fel Ukrajna lakosságát. Juscsenko szerint az ukrán központi választási bizottság döntése a polgárháború szélére sodorta az országot, és "nyílt harcra" szólította fel híveit, jelentette az Itar-Taszsz orosz hírügynökség.

Nem sokkal az ukrán központi választási bizottság eredményhirdetése után Colin Powell amerikai külügyminiszter bejelentette, az Egyesült Államok nem fogadja el törvényesnek az ukrajnai elnökválasztás végeredményét. Powell washingtoni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a választás nem felelt meg a nemzetközi követelményeknek, és a hatóságok nem vizsgálták ki a családokról és visszaélésekről szóló, rendkívül aggasztó jelentéseket. Az amerikai külügyminiszter a választás lebonyolításának és a szavazatok összesítésének teljes felülvizsgálatát sürgetette és a kijevi vezetés értésére adta, hogy ha nem cselekszik haladéktalanul és felelősségteljesen, annak következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokban, adta hírül az MTI. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Kanada sem ismeri el az elnökválasztás végeredményét.

Az ellenzék orosz katonákról beszél

Miután Juscsenko országos sztrájkra szólította fel támogatóit, a kijevi elnöki hivatal és a parlament épületének védelmét megerősítették. A Ria Novosztyi értesülései szerint tizenkét busz érkezett az elnöki hivatalhoz, míg a parlamenthez húsz Ikarusszal szállították a rohamrendőröket.

A környék egyébként csendes, a rohamrendőrök parancsnoka nem számolt be ostrom kísérletéről.

Két repülőgép szállt le orosz belügyi csapatokkal szerdán Kijev Boriszpol repülőterén - közölte Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt központi kampányirodája. Viktor Csernomirgyin kijevi orosz nagykövet határozottan cáfolta a hírt. Ljasenko ezredes, a légi dandár hadtápfőnökének helyettese, akinek a feladata volt a két repülőgép kiszolgálása, megtagadta a parancs teljesítését és lemondott - közölte a kampányiroda sajtóközpontja. A kampányiroda szerint a gépek Boriszpol repülőterén szálltak le, az orosz speciális belügyi egységek Kijevben vannak, de nem tudni, hová vezényelték őket.

Viktor Csernomirgyin orosz nagykövet "abszurdnak és provokációnak" nevezte a hírt, hozzátéve, hogy annak célja "a helyzet alkotmányellenes mederbe terelése, az oroszellenes indulatok szítása". Az ukrán belügyminisztérium sajtóosztálya szintén cáfolta az értesülést.

Kifogásolt eredményhirdetés

Európa becsületes politikai párbeszédet vár el Ukrajnától, hangsúlyozta szerda délután ukrán ellenzékiek nagygyűlésén Viktor Juscsenko, aki szerint a szavazatok újraszámlálása vezethet ki a jelenlegi ukrajnai konfliktusból. Az ellenzék elnökjelöltje a Függetlenség terén kijelentette: a négy megyében, ahol a voksolás során a legtöbb törvénysértést elkövették - a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Szumi, illetve a dél-ukrajnai Mikolajiv - a szavazatok sorsáról a legfelsőbb bíróságnak, illetve a központi választási bizottságnak kell döntenie.

Az ellenzéki elnökjelölt a jelenlegi konfliktus kialakulásáért a kormányerőket tette felelőssé, mert szerinte tömegesen meghamisították a választási eredményeket.

Katonák tízezrei álltak át

Juscsenko bejelentette, hogy katonai egységek tízezrei álltak át az ellenzék oldalára. Emlékeztette a rendőröket, katonákat, parancsnokokat, hogy a feladatuk a törvényes rend védelme. Felszólította őket, ne támogassanak bűnös cselekedeteket, és ne engedjék, hogy az alkotmányt megsértve idegen csapatok lépjenek Ukrajna területére.

Kijevbe érkezik a lengyel elnök

Viktor Juscsenko közölte, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megbízottjaként várhatóan még szerdán Kijevbe érkezik Aleksander Kwasniewski lengyel elnök. Elmondta, Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonsági főképviselője is felajánlotta, hogy kész segítséget nyújtani politikai megoldás kidolgozásához.

Az ellenzéki vezér azt is közölte, kész részt venni egy megismételt elnökválasztáson, amennyiben azt tisztességesen bonyolítják le.

Juscsenko, a Nyugat barátja
Viktor Andrijovics Juscsenko 1954-ben született az orosz határ menti Szumszka tartományban. Közgazdaságtant végzett, majd 1976-tól a szovjet állami bankban dolgozott. 1993-tól az Ukrán Nemzeti Bank munkatársa, 1997-től elnöke. 1999-ben Leonyid Kucsma kinevezte miniszterelnöknek. Kormányzása idején az addig haldokló ukrán gazdaság fejlődésnek indult, bár kritikusai szerint ez kevésbé az ő, mintsem az általános gazdasági fellendülés érdeme volt.
Hamarosan azonban konfliktusba keveredett a szén- és földgázipart irányító gazdasági csoportokkal, aminek eredményeképpen 2001-ben kénytelen volt lemondani. Bár 2002-ben megnyerte a választásokat Mi Ukrajnánk nevű pártjával, nem sikerült kormányt alakítania. Ma az egyik legnépszerűbb politikus Ukrajnában. Mérsékelten jobboldali és liberális programjában Ukrajna európai integrációját ígéri. A karakteres politikus arcát egy közelmúltbeli betegség miatt kiütések borítják, amit állítása szerint szándékos ételmérgezés okozott, ám ezt nem bizonyították.
Janukovics, a rablásért elítélt kormányfő
Viktor Janukovics a világ talán első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke, aki rablásért ült börtönben (1968 és 1970 között). Belorusz család gyermekeként született, technikumot végzett. Gazdasági karrierje, a hátországának számító kelet-ukrajnai, orosz többség által lakott Donyeck megyében kezdődött egy közlekedési vállalat vezetőjeként. 1997-ben a donyecki járás kormányzója lett.
2001-ben doktori fokozatot szerzett nemzetközi jogból, de nyilvánosságra került kézírásából kiderül, még saját tisztségét és feleségének nevét sem volt képes helyesen leírni. Kritikusai szerint egyszerű bűnöző, a donyecki bűnszövetség, klán tagja, de ezt hitelt érdemlően senkinek sem sikerült bizonyítania. Populista, erős kezű politikus hírében áll. Ukrajna Oroszországhoz való kötődését erősítené, programjának fő elemét populista, jóléti intézkedések jelentik, ami ellenzői szerint lehetetlen a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A fővárosba tartanak a kormánypártiak

Az ukrán vasutasok jelentése szerint tizenegy vasúti szerelvényen indultak meg a kormánypárti jelölt hívei a Viktor Janukovics kormányfő hátországának számító Donyeckből a fővárosba. A Juscsenko-párti vasutasok készek megállítani a szerelvényeket. Időközben kiderült, hogy a szokásos napi három-négy járat helyett az elmúlt huszonnégy órában több tucat repülőgép érkezett Kijevbe Donyeckből és Dnyipropetrovszkból. Ezt a Korreszpondent.net című ukrán internetes hírportál a kijevi repülőtér, az érkező járatokat is feltüntető honlapjára hivatkozva közölte.

Készülődés

Szerdán napközben betontömbökkel és homokkal megrakott teherautók érkeztek Viktor Janukovics kormányfő, az elnökválasztásokat a hivatalos adatok szerint megnyerő jelölt kampányközpontjához, jelentette az MTI. A kampánystáb épületénél több, donyecki és luhanszki rendszámú autóbusz is parkol. (Az ellenzék szerint Donyeckben és Luhanszkban csalták el a választásokat. A főként oroszok lakta bányavidék Janukovics és Kucsma legfőbb bázisa.)

Az Index helyszíni tudósítói szerint szerdán napközben néhány ezer donyecki bányász táborozott le a Dinamo Kijev stadionjánál. A kormánypárti tüntetők kék-fehér szalagokkal különböztetik meg magukat a narancssárga színeket viselő ellenzékiektől. Az Index értesülései szerint a kijevi polgármester utasította a városi rendőrséget, hogy védjék meg az ellenzéki tüntetőket az esetleges támadástól. A helyiek szerint ugyanakkor kicsi a valószínűsége annak, hogy a két tábor összecsapjon, a hírekkel szemben a városban viszonylagos nyugalom van, Kijev belvárosa békés.

Janukovics sajtófőnöke szerint a kormányfő kampánystábja arra kéri a keleti megyékben lakó támogatókat, hogy ne jöjjenek Kijevbe. Az ellenzék támogatói is gyülekeznek Kijevben, szerda délelőtt ismét százezrnél többen követelték Juscsenko beiktatását. Kucsma elnök is nyugalmat hirdetett, utasította a hadsereget, hogy "semmiképpen ne avatkozzon be az eseményekbe", jelentette az UT1 állami televízió. Olekszandr Kuzmuk védelmi miniszter tagadta a hadsereg mozgósításáról és átcsoportosításáról érkező híreket.

Bár kedd éjszaka még úgy tűnt, hogy tárgyalásokon rendeződhet a helyzet, Juscsenko szerda reggel bejelentette, hogy mégsem tárgyal Leonyid Kucsma államfővel és protezsáltjával, a választásokat a hivatalos eredmények szerint megnyerő Viktor Janukoviccsal. Olekszandr Zincsenko, a magát nyertesnek nyilvánító ellenzéki jelölt, Viktor Juscsenko sajtófőnöke szerint Kucsma szerdán Szentpétervárra utazik, "az ellenzék pedig nem tárgyal az orosz oligarchákkal".

A kettészakadt ország