Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Gyanús pénzek Kerry kampányszámláján

2004.06.21. 15:47
Adócsalással vádolt dél-koreai állampolgártól fogadott el támogatást Kerry kampánya. A korrupció miatt bebörtönzött Csun Do Kvan elnök fia kétezer dollárt adott a demokrata elnökjelöltnek. Kerry visszafizette a pénzt, és Bruce Lee, a Demokrata Párt elnökségének a tagja is megőrizte a nyugalmát.
Gyanús eredetű kampánytámogatások visszafizetésére kényszerült John Kerry. A demokraták elnökjelöltjének kampányát 2000 dollárral (mintegy négyszáznegyvenezer forinttal), a legnagyobb utalható összeggel támogatta Csun Dzsaj Jong, az 1997-ben korrupció miatt bebörtönzött Csun Do Kvan elnök fia. Az ifjabbik Csunt magát adócsalással vádolják Dél-Koreában, mintegy tizennégymillió dolláros jövedelem után felejtette el befizetni az adót.

Kísért a múlt

Csuntól Kerry kampányának egyik fő adománygyűjtője, a koreai származású Rick Yi szedte be a hozzájárulást. Yi és Csun üzletfelek voltak tavaly egy fél évig. Yi állítja, hogy semmit nem tudott partnere vitatott ügyleteiről.

Az ázsiai-amerikaiak körében a kampánytámogatás 1996 óta kényes téma. Akkor, mint kiderült Kína állami pénzekkel támogatta a kínai-amerikai közösségen keresztül Clinton elnök újraválasztási kampányát. "A tapasztaltabbak már elővigyázatosak, tisztában vannak azzal, hogy a botrány milyen hatással volt a kínai-amerikai, illetve az ázsiai-amerikai közösségre" - nyilatkozta az AP-nek David K. Lee koreai-amerika ügyvéd.

Bruce Lee nem aggódik

Bruce Lee, a Demokrata Párt nemzeti bizottságának (a párt elnökségének) a tagja maga is hallott pletykákat az ázsiai közösségben. Kivizsgálásuk után azonban arra a következtetésre jutott, hogy nem történt törvénytelenség. A vádaskokdást Bruce Lee szerint a rivális kampánypénzgyűjtők gerjesztik. "Pletykaként kezeltem, nem is gondolok róla többet" - jelentette ki az AP-nek.

Magyarázkodnia kellett

Kerry mindenesetre úgy döntött, visszafizeti a gyanús múltú Csuntól származó kétezer dollárt. Bár Kerry pénzgyűjtői minden esetben megvizsgálják az adományozók múltját, az elnökjelölt már több alkalommal volt kénytelen magyarázkodni egyes befizetők miatt, több csekket pedig vissza is kellett már utalnia. Ennek ellenére demokrata viszonylatban eddig rekordméretű kampányköltségvetést sikerült összekalapoznia. Erre szüksége is lehet, mivel a kampányát kifejezetten későn, szeptember elején kezdő Bush 214 millió dollárral fut neki a megmérettetésnek.