Magdolna
18 °C
27 °C

Szerdán ismerhetjük el Koszovót

2008.03.18. 17:32
Bulgáriával és Horvátországgal egy napon ismeri el a Magyarország Koszovó függetlenségét. Az egy hónapos kivárást március 15-e közelségével indokolták, nem akartak okot adni a vajdasági magyarok ünnepének megzavarására.

kormány szerdai ülésén dönthet arról, hogy Magyarország elismeri Koszovót független államként. Magyarország mellett várhatóan Horvátország és Bulgária is szerdán ismeri el Koszovót, amely február 17-én kiáltotta ki függetlenségét.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a függetlenség elismerésének idejét a március 15-i ünnepségekhez igazították, nem akarták ugyanis, hogy atrocitások érjék a nemzeti ünnepen a vajdasági magyarokat.

A Szerb Radikális Párt vajdasági tartományi frakcióvezetője kedden etnikai összecsapások lehetőségével riogatott arra az esetre, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét.

Koszovó elismerését az eljárásrend szerint a külügyminiszter kezdeményezi, majd a kormány dönt róla. A diplomáciai kapcsolatok felvételét azonban a köztársasági elnöknek kell kezdeményeznie, ezért a kormánydöntés után felhatalmazzák a külügyminisztert, hogy kezdeményezze ezt Sólyom Lászlónál.

Ahhoz, hogy diplomáciai képviselet nyíljon egy országban, már nem kell külön kormánydöntés, erről a külügyminisztérium határoz. Pristinában van magyar képviselet, a diplomaták mellett konzul is működik az ENSZ koszovói missziója alatt.