Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Magyarverésekkel fenyegetőzött egy szerb radikális

2008.03.18. 15:32
Etnikai összecsapások robbanhatnak ki a Vajdaságban, ha Magyarország elismeri Koszovót, fenyegetőzött titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva egy vajdasági szerb radikális képviselő. A vajdasági parlament magyar alelnöke, Egeresi Sándor szerint Mircic képviselő csak félelmet akar kelteni, de felbátoríthatja a szélsőségeseket.

Magyar-szerb nemzetiségi incidensek lehetőségét vetette fel Nilorad Mircic vajdasági radikális szerb képviselő arra az esetre, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét.

Mircic hétfő sajtóértekezleten fenyegetőzött, titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva állította, hogy incidensek robbanhatnak ki a magyarok lakta vajdasági településeken.

Egeresi Sándor, a vajdasági parlament alelnöke élesen elítélte a tartományi frakcióvezető Mircic fenyegetőzését, és követelte a tartományi parlament biztonsági bizottságának sürgős állásfoglalását a kérdésben.

Szerinte Mircic kijelentéseinek célja a félelemkeltés, és nemcsak a magyar, hanem más nemzeti kisebbségeken belül is. Ráadásul a nyilatkozat felbátoríthatja a ténylegesen létező szélsőséges csoportokat.

Magyarország eddig kivárt Koszovó elismerésével, de jelezte szándékát. Mivel Koszovó függetlenségét gyakorlatilag az EU összes olyan tagállama elismerte, amely előzetesen hajlandónak mutatkozott erre, hamarosan a Gyurcsány-kormány is megteheti.