Auguszta
-4 °C
2 °C

Amerikán spórol energiát Kuba

2006.06.13. 15:50
Havannában az amerikai képviselet épülete az egyetlen a környéken, ahol nincs áramszolgáltatás, ezért generátorokat kellett munkába állítaniuk. Korábban a vízszolgáltatás szünetelt. Kuba ipari minisztere több száz erőmű rendszerbe kapcsolásáról és nyári energia csúcsszezonról beszélt, az amerikaiak azonban zaklatásnak veszik az áramtalanítást.

Ismeretlen okból egy hete nem kap áramot az Egyesült Államok havannai érdekképviselete, de egy generátor segítségével folytatják a munkát, közölte a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. Az amerikai érdekképviselet épülete az egyetlen a negyedben, amely nem kap áramot 5-ike óta, mondta el Sean McCormack egy helyi idő szerint hétfőn tartott sajtótájékoztatón Washingtonban. Hozzátette, hogy a kubai hatóságokhoz intézett kérésekre nem érkezett válasz.

Ugyanabban a "zaklatásban" van részük, mint amit a kubai nép nap mint nap átél, de az érdekképviselet változatlan ütemben folytatja munkáját, mondta McCormack, aki szerint "a rendszer megfélemlítő taktikája nem fog működni". Arra a kérdésre, hogy nem egy számla ki nem fizetése miatt szünetel-e a szolgáltatás, a szóvivő azt válaszolta, hogy "valószínűleg" inkább azzal a tájékoztató munkával függ össze a dolog, amit a képviseleten a kubaiaknak nyújtanak, és ami kiváltotta a kubai hatóságok rosszallását. McCormack kizárta, hogy az Egyesült Államok hasonló intézkedéseket hozna Kuba washingtoni érdekképviselete ellen.

Zaklatás, elszigetelés

A havannai amerikai érdekképviselet nyilatkozata szerint már jó ideje el akarják szigetelni és zaklatják őket, és az áramszolgáltatás helyreállítására irányuló kérelmekre nincs válasz. Február 22. és március 26. között nem kaptak vizet sem a városi vízművektől, s ez a probléma továbbra is fennáll a szomszédos épületben, ahol a menekülteket fogadják. A zaklatás másik formája, hogy az érdekképviseletnek nem adnak engedélyt gépjárművek behozatalára, és nem alkalmazhatnak kubai személyzetet a karbantartási és építési munkákra.

Yadira Garcia ipari miniszter, a kubai parlament szombati ülésén azt mondta, hogy több száz kisebb erőművet csatoltak az elektromos hálózatra, hogy ki tudják elégíteni a nyáron megnövekvő energia igényeket. "Kevesebb, mint 8 hónap alatt megteremtettük azokat a feltételeket, hogy a kapacitás szűkössége miatt ne lehessen országunkban olyan hely, ahol kimarad az áram" - nyilatkozta Garcia a Reutersnek. A BBC szerint a folyamatos áramellátás ennek ellenére még mindig nem biztosított.

Mélyülő konfliktus

A konfliktus a képviselet és a hatóságok között januárban mélyült el, amikor az épület falán politikai üzeneteket közvetítő, óriáskivetítőt helyeztek el az amerikaiak. A kubai fél válaszul a terrorista támadások áldozatául esett kubaiakra emlékeztető, egyben a látást zavaró fekete zászlóerdőt telepített az épület elé. Fidel Castro korábban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai képviselet, ahol évente 20 ezer bevándorló vízumot engedélyeznek a kubaiaknak, tömve van kémekkel.

A két országnak 1961 óta nincs diplomáciai kapcsolata, de 1977-ben a két kormány elhatározta, hogy érdekképviselet irodát nyit a másik fővárosában egy harmadik ország (jelenleg Svájc) nagykövetsége részlegeként.