Ágnes
-1 °C
2 °C

Lemond Castro, ha megtalálják a pénzét

2006.05.16. 07:09
Castro kubai elnök felajánlotta lemondását, ha megtalálják egy külföldi bankszámláját. "Aljas rágalomnak" és "amerikai manővernek" nevezte a Forbes magazinban megjelenteket.

Fidel Castro kubai elnök felajánlotta lemondását 47 évi hatalom után az Egyesült Államoknak arra az esetre, ha Washington bebizonyítja, hogy nagy magánvagyonnal rendelkezik, ahogyan azt az amerikai Forbes magazin állította, vagy pedig ha megtalálják akárcsak egy külföldi bankszámláját.

Castro hétfőn este a kubai állami televízióban és rádióban egy négy és fél órás külön műsorban válaszolt a Forbes állításaira, amely szerint a kubai elnök a világ 10 leggazdagabb államfőinek egyike.

"Mindenkivel szembeszállok: mindenekelőtt Bush elnökkel, ezzel a csibésszel, a CIA-vel, az Egyesült Államok 33 hírszerző szervével, és a világ több ezer bankjával. Kihívást intézek hozzájuk, majd meglátjuk, elhallgatnak-e" - mondta a láthatóan dühös államfő, aki "aljas rágalomnak" és "amerikai manővernek" nevezte a Forbes-ban megjelenteket.

"Nekik ajándékozok mindent, amit keresnek. Likvidálni akartak, nem tudtak, azt akarták, hogy adjam fel a forradalmat, most bizonyítsák be, amit mondtak. Ha bebizonyítják, nincs többé szükség semmilyen tervekre, sem átmenetre, sem más ehhez hasonló ostobaságokra" - tette hozzá a kubai vezető, akinek a rendkívüli adásban Francisco Soberon, a kubai központi bank elnöke, Abel Prieto kulturális miniszter és más vezető politikusok biztosították a támogatást.