Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hajóeltérítések a kubai partoknál

2003.07.16. 07:24
A hét elején két kubai hajót is megkíséreltek eltéríteni a szigetország nyugati partjainál. A második esetnél három ember meghalt, egy kisfiú a fején sebesült meg.
Két hajóeltérítési kísérlet történt hétfőn, illetve kedden Kubában, az egyik sikerült, a másik tragikus véget ért.

Kedden a hajnali órákban az észak-kubai Nuevitasból futott ki egy kutatóhajó, és néhány órával később a Bahama-szigetek területi vizeire érkezett. Kubai őrnaszádok a nyomába eredtek ugyan, de csak tisztes távolból követték, és nem kísérleték meg, hogy visszatérítsék a GéoCuba vállalat hajóját. Egy kubai kormányközlemény ezt azzal magyarázta, hogy Havanna a nyílt vizeken közlekedő, embereket szállító hajók ellen nem ad ki támadási parancsot, mert fennáll annak a veszélye, hogy súlyos tengeri incidens alakul ki, és emberi életekben esik kár.

Néhány órával korábban Kuba nyugati részén egy halászhajó eltérítésének megkísérlésekor három személyt agyonlőttek, egy kisfiú súlyosan megsebesült a fején. A havannai kormány keddi beszámolója szerint három férfi, akiknek társaságában egy asszony és két - egy 10 és egy 17 éves - gyermek is volt, megpróbált hatalmába keríteni egy halászhajót hétfőn a Pinar del Riótól délre fekvő La Colomában. Az eltérítők azonban nem tudták beindítani a hajó motorját, s ekkor azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy agyonlövik a fedélzeten túszul ejtett halászokat.

A hivatalos tájékoztatóból nem derült ki, hogy ki kezdte a lövöldözést, és nem közölték az elhunyt személyek személyazonosságát sem. A három férfiról annyit közöltek, hogy büntetett előéletűek voltak. Az eltérítők távozni akartak Kubából - áll a kormányközleményben, amely szerint az erőszakos cselekményért az Egyesült Államokat terheli a felelősség, mert bátorítja a Floridába irányuló törvénytelen kivándorlást.