Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Lelőtt egy japán halászt az orosz haditengerészet

2006.08.16. 12:31
Halálos áldozatot követelő tengeri incidens történt egy japán halászhajó és az orosz parti őrség között. A japán külügyminisztérium jegyzékben követelte az orosz felelősök megbüntetését, de az oroszok szerint a japánok hibáztak.

Egy japán tengerész meghalt, amikor egy orosz őrnaszád tüzet nyitott egy rákhalászhajóra a vitatott hovatartozású, orosz fennhatóság alá tartozó Kuril-szigetek térségében. A haláleset hírét az orosz parti őrség is megerősítette. A Szahalin-szigeteki egység parancsnokhelyettese szerint a japán halászhajó "veszélyesen manőverezett", az áldozatul esett halászt figyelmeztető lövések találták el.

Az oroszok szerint a japán hajó nem állt meg a felszólításra, ezért adtak le rá figyelmeztető lövéseket.

A japán külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át a tokiói orosz ügyvivőnek, amiben "elfogadhatatlannak" nevezte az incidenst és kártérítést, valamint a felelősök megbüntetését követelte. Az orosz ügyvivő ezt egyelőre elutasította, szerinte a japán hajó minden bizonnyal megsértette az orosz felségvizeket.

A japán parti őrség szerint 1956 októbere óta ez volt az első halálos áldozatot követelő tengeri incidens a két ország között. Pedig viszonylag gyakran robban ki összetűzés a japán halászok és az orosz haditengerészet között. Japán statisztikák szerint 1994 és 2005 között összesen 30 japán halászhajót tartóztattak fel az oroszok.

A Kuril-szigetek hovatartozása a II. világháború lezárása óta vitatott. A japán Hokkaido sziget északkeleti csücskénél fekvő gyéren lakott négy szigetet a szovjet hadsereg a második világháború utolsó napjaiban foglalta el. Tokió a megszállást törvénytelennek tekinti, és a négy sziget visszaadását követeli, amelyek a Kuril-szigetlánc többi tagjával szemben sosem tartoztak Oroszországhoz. Ez a területi vita mind a mai napig akadályozza, hogy Japán és a jogutód Oroszország hivatalos békeszerződést kössön.