Judit
2 °C
7 °C

'A gyerekeket felrobbantották'

2004.09.04. 10:19
A szombati orosz lapok szerint a terroristák szándékosan robbantották fel az iskolát, hogy a menekülő túszok közé vegyülve ők is elhagyhassák a helyszínt. A Szovjetszkaja Rosszija tehetetlenséggel vádolja a hatóságokat, a Gazeta szerint a civilek zavarták a katonai műveleteket.
A beszlani túszdráma "a legrosszabb forgatókönyv szerint" végződött a szombati orosz lapok szerint. "A gyerekeket felrobbantották, azután pedig elégtek" - mondta az Izvesztyijának egy orvos, aki részt vett sebesültek kimentésében. A két robbantást a terroristák a tornateremben hajtották végre, ahol a túszok zöme volt. "Azok a gyerekek, akik ezután még mozogni tudtak, a kijárathoz tódultak. A súlyos sérültek és a halottak a padlón maradtak. Ekkor tűz keletkezett."

'Az egész padlót gyerekek szétszórt holttestei borították' - írta az újság, amely több laptársával együtt szemtanúk és volt túszok beszámolóit közölte a borzalmas jelenetekről. A két robbantás után a különleges egységek rohamra indultak, s a kitóduló túszok két tűz közé kerültek: hátukba a terroristák tüzeltek, szemből a katonák.

Több lap szerint lehet, hogy a terroristák szándékosan vitték véghez az önrobbantást, mert így egy részük kitörhetett a gyűrűből a pánikban menekülő túszok tömegében. A lapok ostorozták a mentőakció "káoszát". A Szovjetszkaja Rosszija tehetetlenséggel vádolta a hatóságokat, amelyek semmit sem tudnak megszervezni. A Gazeta szerint a sebesültek szállításában segédkező észak-oszét civilek zavarták a katonai műveleteket.

Az Izvesztyija és a Kommerszant élesen bírálta az országos tévécsatornák cenzúrázott tudósításait a túszdráma véres végkifejletéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?