Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Légi kommandó Afganisztánban?

2001.10.10. 13:04
Kockázatos betörések indítását készíti elő a Pentagon, alacsonyan repülő harci helikoptereket használva mérnének csapást az Oszama bin Ladennel és a tálibokkal szövetséges csapatokra - jelentette ki két Pentagon-tisztviselő kedden.
A különleges alakulatok helikopterei Afganisztán közeli - de nem afganisztáni - bázisokról felszállva kisebb ellenséges alakulatok ellen hajthatnának végre csapásokat, miután az amerikai légi-, és rakétacsapások méginkább meggyengítették a tálib légvédelmet és nagyobb katonai célpontokat.

Keresd és pusztítsd!

Ezzel egy időben egyre növekvő számú, a terroristák likvidálására képes különleges alakulatot küldenek a térségbe, többek között az Afganisztántól északra lévő Üzbegisztánba. Ezek azonban nem képzik részét egy lehetséges inváziós haderőnek. Az invázió lehetőségét egyelőre még kizárják a Pentagonban.

Egyelőre még nem tisztázott, mikor veszik kezdetüket a helikopteres betörések. Az amerikai légierő gyorsan biztosította a légifölényt Afganisztánban háromnapi folyamatos nagy magasságból indított támadásaival - nyilatkozta Richard B. Myers tábornok, vezérkari főnök washingtoni sajtókonferenciáján. Az ilyen támadások kockázatait jól illusztrálja a négy ember halálát okozó téves támadás az ENSZ kabuli aknamentesítő központja ellen.
ENSZ-alkalmazottak a keddi támadások áldozatai között

Miénk itt a légtér

"Lényegében miénk a légtér Afganisztán fölött, de mindig számolnunk kell légelhárító tűzzel" nyilatkozta a vezérkari főnök. "Mindig is fennáll a lehetősége a kézi légelhárító rakétákkal indított támadásnak." Ezek a rakéták és egyéb tűzfegyverek nem jelentenek veszélyt a nagy magasságból támadó repülőkre, annál inkább az alacsonyan szálló harci helikopterekre.
Stinger

Az Egyesült Államok "jó úton halad célja, a terroristák bázisainak elpusztításához szükséges körülmények megvalósítása felé" - mondta Donald Rumsfeld védelmi miniszter. Sem ő, sem Myers tábornok nem kívánt bővebb felvilágosítást adni a jövőbeni műveletekről, de más katonai források szerint a tervek további csapatok, köztük speciális Blackhawk helikopterek Közép- és Dél-Ázsiába vezénylését is tartalmazzák. A helikopterek javított éjjel-látókészülékekkel és célzóeszközökkel vannak felszerelve, védettebbek a földi fegyverekkel szemben, illetve levegőben is utántölthetőek.

A helikopterbevetések előkészületeiről először a tálib légvédelem és repterek elleni támadás újabb hulláma után lehetett hallani.
Újabb támadás Kandahár repülőtere ellen

Szárazföldi alakulatok is?

Bár részletekről nem számoltak be azok titkossága miatt - még a Pentagonon belül is elzárva tárgyalnak a különleges alakulatok bevetéséről - annyit tudhatunk, hogy a különleges helikopterek a hadsereg 160-as Különleges Légi Regimentjéhez tartoznak (160th Special Operations Aviation Regiment, US Army).

Ezenkívül közel ezerfős csapatot, köztük a 10. Hegyi Hadosztály megerősített gyalogsági dandárját is, az afgán határtól 160 kilométerre lévő Karshi közeli bázisra vezényeltek Üzbegisztánba. A csapatok feladata az Iszlam Karimov üzbég elnök által az amerikaiakkal kötött megállapodásban engedélyezett mentőcsapatok védelme. Karimov a nyilvánosság előtt kizárta különleges alakulatok üzbég területről történő bevetését, mondván, "erre még nem készültünk fel". Több amerikai tisztviselő szerint a megállapodás elég rugalmas ahhoz, hogy akár Oszama bin Laden felkutatására irányuló akciókat indíthassanak az ország területéről.

A helikopterek bevetése mindenesetre kockázatos. A stinger rakétákkal felszerelt afgán mudzsahedek több szovjet helikoptert lőttek le a '80-as években, ha azok 3000 méter alatt repültek. Bár az Egyesült Államok képe egyedül is támadásokat indítani helikoptereivel, a csapásokat azonban az Északi Szövetséggel és a déli tálibellenes csoportokkal együttműködve is végre lehet hajtani - mondta egy védelmi minisztériumi tisztviselő.