Sára, Márió
2 °C
6 °C

A tálib vezérkart is érhették veszteségek

2001.10.09. 17:29
Mintegy harmincöt civil áldozata van Afganisztánban a vasárnap óta tartó támadásoknak, ám a mudzsahedeket nem érte veszteség - közölték a tálibok. Egy iráni hírügynökség ezzel szemben azt állítja: két magas rangú tálib katonai vezető is életét vesztette a légicsapás következtében.
Tálib közlés szerint mintegy harmincöt civil vesztette életét vagy sebesült meg hétfő este óta az Afganisztán elleni amerikai-brit légicsapások következtében. "A mérleg súlyosabb is lehet, de a mudzsahedek (harcosok) nem szenvedtek semmilyen veszteséget" - jelentette ki Abdul Haj Mutmen, Mohammed Omar molla szóvivője, aki a tálibok fő erődítményéből, a délkeleti Kandahárból nyilatkozott az AFP-nek. "Az áldozatok többsége Nimrúz tartományban található" - tette hozzá.

Katonai vezetők az áldozatok között?

Az IRNA iráni hírügynökség - a tálib szóvivőtől eltérően - azt az értesülést közölte, hogy a hétfő esti légicsapások következtében életét vesztette Aktar Mohammad Mazur, a tálib légierő parancsnoka és Umar Ataje, a nangarhari első zászlóalj parancsnoka. Ugyancsak az IRNA jelentette, hogy a légicsapások kezdete óta több mint 20 ezer afgán menekült lépett iráni területre.

Oszama bin Ladent kimenekítették Kandahárból?

A pakisztáni hírügynökség a Gulf News című abu-dzabi lapra hivatkozva azt írta, hogy Omar mollát és az Egyesült Államok elleni terrormerényletek szervezésével vádolt Oszama bin Ladent röviddel az amerikai-brit támadás kezdete után családtagjaikkal együtt repülőgépeken kimenekítették Kandahárból, ismeretlen úticéllal.

Omar molla rezidenciáját támadták

Washingtonban a Pentagon egy munkatársa kedden azt közölte, hogy a keddre virradó éjjel az Egyesült Államok támadást intézett Omar molla tálib vallási vezető rezidenciája ellen. Az amerikai védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó felelőse szerint a rezidencián vezényleti eszközök, berendezések voltak, ezért az "legitim katonai célpontnak" minősült.

Bővebben: Reggeli támadás Kandahár ellen

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft