Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ötpárti igen a légtérhasználatra

2001.10.04. 23:31
A MIÉP kivételével minden parlamenti párt támogatja, hogy az Egyesült Államokat ért terrortámadás nyomán nemcsak az amerikai, hanem a többi NATO-tagállam repülőgépei is igénybe vehessék a magyar légteret és repülőtereket.
Az Orbán Viktor miniszterelnök által csütörtök estére összehívott hatpárti egyeztetés utáni nyilatkozatokból kiderült, hogy a MIÉP kivételével minden parlamenti párt igent mondott a NATO által szerdán előterjesztett kérésekre.

A nemzetbiztonsági kabinet csütörtöki ülésén nem támasztott kifogást az amerikai kéréssel szemben. Ennek megfelelően nem csupán az amerikai, hanem a többi NATO-tagállam is igénybe vehetné a magyar légteret és reptereket.

A hatpárti egyeztetésen Orbán Viktor és Martonyi János külügyminiszter mellett öt pártelnök - Pokorni Zoltán (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF), Kovács László (MSZP), Kuncze Gábor (SZDSZ) és Csurka István (MIÉP) -, valamint Gyimóthy Géza, az FKGP alelnöke vett részt.

A MIÉP kitart véleménye mellett

A NATO kéréseire nemmel reagáló MIÉP elnöke, Csurka István kifejtette: nem változott pártja álláspontjuk, és továbbra sem támogatják a terrortámadást megtorló katonai csapást. "Ugyanakkor hozzájárultunk ahhoz, hogy péntekre összehívják az Országgyűlés rendkívüli ülését, és ezen részt veszünk" - jelentette ki Csurka. A határozati javaslatra a MIÉP természetesen nemmel voksol majd.

Péntekre rendkívüli ülést hívhat össze a házelnök

Áder János házelnök várhatóan pénteken 13 órára hívja össze az Országgyűlés rendkívüli ülését, amelyen a képviselők döntenek a vonatkozó új határozati javaslatról. Ezt megelőzően - még délelőtt - ülésezik a parlament házbizottsága is. "Az öt párt egyetértése jelzi, hogy az alapvető kérdésekben fennáll a konszenzus. Nem hiszem, hogy pénteken az Országgyűlésben bármilyen gond adódna az új határozati javaslat elfogadásával" - nyilatkozta Martonyi János külügyminiszter.