Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Váltságdíjat kérnek a lengyel túszokért Irakban

2004.06.02. 20:46
A túszejtők tévedésből annak a lengyel férfinak a családját hívták fel, akinek sikerült megszöknie az emberrablók fogságából.
Előálltak váltságdíjra vonatkozó követelésükkel a magukat az Irakban dolgozó lengyel állampolgár elrablóinak nevező személyek - tudta meg a lengyel közszolgálati rádió a másik elrabolt, de később kiszabadult lengyel állampolgár fivérétől.

Kedden a Jedynka bagdadi irodájából elrabolták a cég két lengyel alkalmazottját. Egyiküknek sikerült kiugrania az emberrablók gépkocsijából, a másik lengyel és a cég további öt elrabolt iraki alkalmazottjának sorsa ismeretlen. A megszökött lengyel férfi elmondása szerint hat terrorista hatolt be az irodába, bántalmazták és megkötözték az alkalmazottakat, majd két gépkocsiba tuszkolva őket elhajtottak velük. Neki sikerült kiugrania az autóból egy kanyarban, és eljutnia a koalíciós erők legközelebbi ellenőrző pontjára.

Pawel Kadri, az elrabolt, de utóbb megszökött lengyel férfi bátyja elmondta: magukat emberrablóknak nevező irakiak telefonon felhívták apját, és váltságdíjat kértek tőle Jerzy Kocért, a másik elrabolt, és változatlanul fogságban lévő lengyelért, illetve az iránt érdeklődtek, hogy a család hajlandó-e fizetni a fogolyért.

A nyilatkozó testvér szerint az emberrablók összezavarodtak, mert nem a fogságukban lévő férfi családját hívták fel, hanem a szökevényét. Úgy vélte, hogy az emberrablók maguk sem tudják, mit tegyenek: tartsák továbbra is fogságban a lengyel férfit, vagy bocsássák szabadon.

Fizetnek, ha kell

A wroclawi Jedynka építőipari vállalat - az első lengyel cég, mely megrendelést kapott Irakban - szóvivője még kedd este bejelentette, hogy a cég hajlandó váltságdíjat fizetni munkatársáért. Azt is közölte, hogy a vállalat az incidens ellenére sem vonul ki Irakból, ahol egy lakónegyed építésére kapott megbízást.

Marek Belka miniszterelnök és Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter szerdán közölte, hogy a lengyel kormány mindent megtesz az emberrablók kilétének megállapítására és az elrabolt lengyel állampolgár kiszabadítására. A bagdadi lengyel nagykövetség állandó kapcsolatban áll az iraki rendőrséggel, bel- és külügyminisztériummal, és szorosan együttműködik a katonai és civil koalíciós hatóságokkal is.

A lengyel titkosszolgálatok külön figyelmeztették a lengyel üzletembereket az emberrablás veszélyére - tudta meg nem hivatalosan a lengyel rádió. A wroclawi Jedynka vállalat két alkalmazottján kívül minden más lengyel a katonai táborokon belül tartózkodik - mondta el a rádiónak egy Irakból nemrég visszatért lengyel üzletember. A bagdadi lengyel nagykövetség nyomatékosan eltanácsolt minden lengyelt az iraki utazástól.