Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Irodájában lett öngyilkos a szíriai belügyminiszter

2005.10.12. 14:24
A hivatalos álláspont szerint öngyilkos lett Gázi Kanaán szíriai belügyminiszter. A szíriai titkosszolgálat volt vezetőjét alig két hete hallgatták ki ENSZ-megbízottak Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolásával kapcsolatban.

Saját irodájában öngyilkos lett a szíriai belügyminiszter, Gázi Kanaán, a hivatalos damaszkuszi bejelentés szerint. Kanaán, aki alig egy éve, tavaly október óta irányította a szír belügyi tárcát.

Kanaán tábornok évtizedeken keresztül Libanonban tevékenykedett a szíriai katonai erők egyik legmagasabb rangú vezetőjeként, és hosszú ideig a szíriai titkosszolgálat vezetője volt. Titkosszolgálati főnökként egészen 2003-ig hozzá tartoztak a libanoni ügyek is.

Háttérben a volt kormányfő meggyilkolása?


Gázi Kanaán

A belügyminisztert alig két héttel ezelőtt hallgatták ki azok az ENSZ-megbízottak, akik a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolásának hátterét vizsgálták és vizsgálják. Az ENSZ megbízottak német vezetője, Detlev Mehlis berlini főállamügyész szeptember végén érkezett Damaszkuszba, hogy a Libanonban működő szíriai titkosszolgálat több vezetőjét is kikérdezze.

A libanoni kormányfő ellen idén februárban elkövetett merénylet megrázta a libanoni politikai életet. A történtek miatt tömegtüntetések kezdődtek, amelyek alig két héttel később a Szíria-barát libanoni kormány lemondásához vezettek. A gyilkosság után jelentősen növekedett a Szíriára gyakorolt nemzetközi nyomás, hogy vonja ki katonaságát Libanonból, ami meg is történt.

A Haríri-merénylet mögött számos megfigyelő Szíriát vélte felfedezni, Damaszkusz azonban határozottan tagadja bűnrészességét. A vizsgálatok eddig több libanoni tábornok letartóztatását eredményezték - vádat is emeltek ellenük -, és az ENSZ-megbízottak azután kezdtek érdeklődni fokozottan a damaszkuszi szálak iránt, hogy egy szökevény szíriai titkosszolgálati ügynök részletes vallomást tett a Haríri-gyilkosság körülményeiről. A világszervezet megbízottainak október 25-re kell elkészíteniük jelentésüket.