Mátyás
-6 °C
1 °C

Újabb halálos ítéletet kértek a bolgár ápolónőkre

2006.08.29. 13:32
Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos ügyének fellebbviteli tárgyalásán ismét a legsúlyosabb büntetés fenyegeti a vádlottakat. Bulgária szerint a líbiai hatóságok azért koholták a vádakat, hogy elleplezzék a kórházaikat jellemző siralmas higiéniai viszonyokat.

A korábbi halálos ítélet megerősítését kérte a líbiai ügyész hétfőn az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos ügyének fellebbviteli tárgyalásán Tripoliban.

Koholt vádnak tartják

A hat személyt azzal vádolják, hogy szándékosan HIV-vírussal fertőztek meg 426 líbiai gyermeket, akik közül 51 később meghalt. 2004. májusában első fokon halálra ítélték őket, de ők ártatlanságukat hangoztatták, mondván, hogy kínzással csikarták ki vallomásukat. A líbiai legfelsőbb bíróság tavaly december 25-én a per újratárgyalását rendelte el. Az ügy 1999 óta húzódik.


1999 óta reménykednek a szabadulásban

Bolgár és más európai illetékesek szerint a líbiai hatóságok azért koholták a vádakat, hogy elleplezzék azokat a siralmas higiéniai viszonyokat, amelyek miatt a gyerekek megfertőződtek.

Szabadulással kecsegtettek

A 2004. decemberi fellebbviteli ítélet előtt Abderrahman Salgam líbiai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a halálos ítélteket meg lehet változtatni, ha cserében az áldozatok hozzátartozói humanitárius támogatást kapnak.

Ezt követően Bulgária és az Európai Unió megállapodott Líbiával, hogy nemzetközi alapot hoznak létre a líbiai Bengáziban AIDS-vírussal fertőzött gyerekek családjainak megsegítésére.